Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Tusmørkemesteren. Ti kapitler om Lorenz Frølich og hans tid

Tusmørkemesteren. Ti kapitler om Lorenz Frølich og hans tid

Lotte Thrane: Tusmørkemesteren. Ti kapitler om Lorenz Frølich og hans tid. Udgivet september 2008. 1. udgave. 1. oplag. 264 + 272 sider. Indbundet i to store bind med læsebånd og guldpræg på permerne. 749 kr. ISBN 978-87-7695-001-9.

Tilrettelagt af Åse Eg Jørgensen.

Køb

Lorenz Frølich er en af 1800-tallets mest komplekse og produktive danske kunstnere, men hans eftermæle har længe trængt til revision. Han er enten blevet rost for sin kongeniale fremstilling af guder, helte og småbørn - eller han er blevet afskrevet som kitschet dyrker af nordisk mytologi og sagnhistorie og som sentimental børnebogsillustrator. Ikke mindst maleren Frølich er fraværende i dét kunstneriske eftermæle, som Lotte Thrane i denne bog gør op med.

Frølichs værk er kolossalt, og han arbejdede med grafik, maleri, møbelkunst, kunsthåndværk, illustration og avistegning - for at nævne de vigtigste. Hans kunst udfoldede sig i (og prægedes af) flere lande - Danmark, Tyskland, Italien, Frankrig og England - og af flere kulturer. Med 1820 som sit fødeår malede og tegnede han sig gennem det meste af 1800-tallet, fra guldalderens og den danske nationalromantiks enheds- og dannelseskultur til det modernes og individualismens gennembrud og triumf i hele Europa. Og et lille stykke længere - Frølichdøde i 1908, få år før Første Verdenskrig brød ud.

Det er første gang Lorenz Frølichs store værk behandles under ét, og det er første gang han får en biografi, der kritisk sammentænker kunst-, litteratur- og kulturhistorie i det lange tidsrum han udfoldede sig i.

I Tusmørkemesten præsenteres omkring 350 værker af Frølich, herunder en række privatejede malerier, som ikke tidligere har været vist.