Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Halldór Laxness. En biografi

Halldór Laxness. En biografi

Halldór Gudmundsson: Halldór Laxness. En biografi. Udgivet januar 2010. 1. udgave. 1. oplag. 850 sider. Indbundet. 399 kr. ISBN 87-91393-69-8.

Udsolgt

Oversat af Kim Lembek og Rolf Stavnen. Tilrettelagt af Per Baasch Jørgensen.

Den islandske nobelpristager Halldór Laxness (1902-1998) er en central skikkelse i det tyvende århundredes europæiske litteratur. Laxness var en kompliceret figur med et stærkt politisk engagement: En katolsk socialist og en taoistisk kommunist, hvis liv her for første gang træder frem i en skildring, der bl.a. bygger på hans egne arkiver.

Laxness var knyttet til København, og han blev en central del af dansk litteratur gennem romaner som Salka Valka, Verdens lys, Atomstationen og Den store væver fra Kashmir.

Hans værker fik ofte en overstrømmende modtagelse, nogle lod sig provokere og vendte deres vrede mod dem, men alle havde en mening og ingen forholdt sig ligegyldig. I sit liv og i sine bøger spejlede han det århundrede, han levede i og levede sig ind i – ekstremernes århundrede. Og sådan var han selv: Han havde på samme tid et yderst imødekommende og taktfuldt, men hyper sensitivt væsen. Et var digteren, mennesket noget andet; han var stor i sine visioner og værker – og i sine næsten Hamsunske fejltagelser.

--

Med Laxness som ledefigur har [Gudmundsson] skrevet en europæisk kulturhistorie fra islandsk perspektiv.

Der Spiegel

Jeg har læst Halldór Laxness-biografien med stor interesse og beundring. Jeg er helt igennem overbevist af bogens fremstilling af ham.
John M. Coetze
Lige som Patrick White og William Faulkner, to andre nobelpristagere som han kan sammenlignes med, måtte Laxness rejse langt hjemmefra for at finde sit stof i det frimærke, der udgør hans hjemlands jord. At læse ham er at opdage et ekstra smagsløg. Han skaber en verden der, som de islandske landskaber, tilhører en anden dimension – bekendt, dog fremmed, som set i en drøm. Det er en elskelig og uforglemmelig stemme, og vi må tage hatten af for Gudmundsson for at sætte den i kontekst.
Nicholas Shakespeare, Telegraph