Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Medaljens bagside - jødiske flygtningeskæbner i Danmark 1933-1945

Medaljens bagside - jødiske flygtningeskæbner i Danmark 1933-1945

Vilhjálmur Örn Vilhjálmsson: Medaljens bagside - jødiske flygtningeskæbner i Danmark 1933-1945. Udgivet april 2005. 1. udgave. 1. oplag. 472 sider. Indbundet. 348 kr. ISBN 87-91393-60-4.

Udsolgt

Tilrettelagt af Åse Eg Jørgensen.

Redningen af de danske jøder i 1943 var en bedrift, der går frasagn om verden over. Men bag den gemmer der sig et dystert kapitel af historien om jøder i Danmark: I besættelsens første par år udviste de danske myndigheder 21 statsløse jøder. 19 af de udviste, heraf tre børn, omkom siden i de tyske kz- og udryddelseslejre.

Medaljens bagside er historien om de udviste jøder. Det er ofrenes historie. Den afslører sider af dansk flygtningspolitik, som aldrig har været fremme.

Statsministeren har sagt undskyld. Hvad er det han undskylder for ?

Det måske undskyldelige er hvad forfatteren, Ph.d. Vilhjálmur Örn Vilhjálmsson lægger frem i bogen ”Medaljens bagside”. En beskrivelse og dokumentation af de danske myndigheders behandling af jøder på flugt fra det nazisti­ske Tyskland. En behandling der ofte førte til udvisning til netop det regime, som de var flygtet fra og for de fleste med koncentrationslejr, pinsler og død som resultat.
21 jødiske skæbner dokumenterer Vilhjálmsson i sin bog. Alt baseret på næsten glemte dokumenter i danske og udenlandske arkiver. Og med et portræt af en dansk embeds­stand som med stor nidkærhed administrerede en udlændinge­politik, som havde skæbnesvangre følger for de berørte.
Hvad Vilhjálmsson også dokumenterer i bogen er en adfærd og et rapportskriveri som tillige demonstrer et syn på flygtningene som til tider nærmede sig antisemitisme.
Jødernes skæbne i Danmark under besættelsen er for de fleste knyttet til den store indsats som blev gjort for at redde dem over Øresund til sikkerhed i Sverige. Men jøder der var flygtet hertil fra naziregimet nød ikke samme opmærk­somhed.
Hvad der især sætter hele den danske flygtninge­admini­stra­tion i et særligt ubehageligt lys er at de tyske myndig­heder i de fleste tilfælde helst så sig fritaget fra at tage flygtningene tilbage. De var uønsket i Danmark.
Hvor redningen af de danske jøder til Sverige var forsiden af medaljen er denne hidtil glemte og fortrængte historie medaljens bagside.