Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Josef og brødrene

Josef og brødrene

Frederik Poulsen: Josef og brødrene. Udgivet januar 2022. 1. udgave. 1. oplag. 148 sider. Hæftet. 200 kr. ISBN 978-87-7695-659-2.

Tilrettelagt af Åse Eg Jørgensen.

Køb

Josef i Potifars hus. Kalkmaleri i Sejerø kirke.

Livsdrømme, skuffelser og sorg. Jalousi, vrede og hævn. Gensyn, forsoning og sammenhold. Det er temaerne i Bibelens eviggyldige familiedrama om Josef og hans brødre. Dramaet fortæller ikke kun om, hvad der skete engang, men om hvad der sker, når mennesker lever sammen.

Denne lille bog skitserer fortællingens forhistorie og persongalleri, beskriver de bærende temaer og gennemgår bibelteksten vers for vers. Frederik Poulsen har i sin læsning især blik for de tvetydigheder i bibelteksten, som man ved første øjekast ikke altid fanger.

Patriarken Jakob elsker Josef mere end sine andre sønner, og Josef ser i drømme, at han skal komme til at herske over dem. Brødrene bliver vrede og sælger Josef som slave. I Egypten udlægger han Faraos drømme om køer og korn og bliver førsteminister i det store rige. En verdensomspændende sultkatastrofe fører siden til gensyn og forsoning med brødrene, der sammen med Jakob og deres familier bosætter sig i det fremmede.

Til sidst præsenteres de nyeste teorier om tilblivelse og baggrund, og Frederik Poulsen giver et skarpt overblik over fortællingens rige efterliv i religion og kultur. I antikke gendigtninger, i Koranen og i moderne diskussioner om køn og seksualitet.

"Man kan sige, at “Josef og brødrene” er et glimrende folkeligt eksempel på gedigen eksegetisk formidling for novice og kender. For heri gives der ikke køb på den klassisk fortolkningstraditions opfattelse af Josef, men på samme tid lykkes det fremhæve de iboende emner i fortællingen, der er oppe i tiden. På den måde er Poulsens bog at finde lige mellem fortidens uudgrundeligt dybe brønd og nutidens menneske. En flot udgivelse til Det Teologiske Folkebibliotek. " Andreas Riis Damgaard i Kirke.dk

Se andre bøger i Teologisk Folkebibliotek

Indhold

Til læseren

Et bibelsk familiedrama

Jakobs familie i Kana’an (1 Mos 37)

Josefs prøvelser i Egypten (1 Mos 39-41)

Josef prøver sine brødre (1 Mos 42-45)

Jakobs familie i Egypten (1 Mos 46-50)

Tilblivelse og baggrund

Fortolkningshistorien

Litteratur

Forkortelser for bibelske skrifter