Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Samtale med en fraværende » Pressen skrev om Samtale med en fraværende

Pressen skrev om Samtale med en fraværende

Kim Skotte i Politiken, den 28. april 2021

Der er temmelig mange sammenfald mellem film og bog, men de supplerer grundlæggende hinanden fint. I bogen finder man det livfulde portræt af en kvinde, som har udfyldt sin plads i livet på en måde, som man godt forstår efterlader et rungende tomrum.

Som 13-årig blev hun på festivalen Isle of Wight inviteret backstage af Jim Morrison fra The Doors. Hvad der skete imellem den purunge hippiepige og den karismatiske rockstjerne er forblevet en hemmelighed, som Carlsen stadigvæk ikke kan lade være med at kredse om.

At det har været et samliv med masser af intensitet, varme, jalousi, eventyr og hidsige meningsudvekslinger, fremgår tydeligt.

Samtidig er det på en næsten uforklarligt rørende måde den ellers ' deorganiserede' Madeleines inderlige forhold til svalt og rent sengetøj, der kommer til at blafre hvidt i erindringen.

Bogen er intens i sin sorgbearbejdelse og bærer præg af den iltre patos, som typisk får et mere køligt udtryk på Jon Bang Carlsens undersøgende filmiske rejser, og sådan er ' arbejdsfordelingen' også her.

»Kameraet er min revolver. Jeg bruger den til at holde skræmmende ting på afstand«, indrømmer han, mens han filosoferer over »de upåagtede øjeblikke«, der set i bakspejlet vokser til nogle af de vigtigste i livet. Og sådan er det jo.

»Hvad er det, ens øjne ser? Livet derude eller spejlinger fra ens eget indre reflekteret på det derude«, spørger Jon Bang Carlsen og giver endnu en gang svaret med en filmisk praksis, der netop er et møde mellem filmskaberens øje og den virkelighed, som øjet i det filmede indfanger, former, bearbejder og spejler.