Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Fattigsteder. Ni fortællinger fra de understes danmarkshistorie » Pressen skrev » Socialoverlægens rundrejse

Socialoverlęgens rundrejse

Gunilla Svensmark, Sygeplejersken, 15. juni 2020

En tidligere socialoverlæge har rejst rundt i landet og opsøgt fattighuse, fattiggårde, arbejdsanstalter og usle boliger, hvor de nederste i samfundet engang levede. Han har valgt ni steder, hvis historie han har blotlagt, og han fortæller også om flere af de skæbner, der har tilbragt dele af deres liv her. Nogle af de gamle huse findes ikke mere, andre er moderniseret til private boliger, andre er fortsat institutioner for samfundets udstødte. Bogen giver et levende indblik i tidligere tiders fattigforsorg, der betød, at ”lemmerne”, beboerne, mistede deres borgerrettigheder. Fattiggården var derfor noget, man ville undgå for enhver pris. Personhistorierne er mangfoldige. Vi møder Tordenkalven, en mand, som efter en arbejdsulykke blev en invalid og farverig vagabond, der drog rundt og sang på gårdene og samlede metalrester, som han solgte. Da han døde, efterlod han sig 4.000 kr., en formue på den tid.

Preben Brandt trækker tråde til nutidens forhold for de socialt udstødte, som stadig er der, men nu lever under lidt andre vilkår. Det er dem, han brugt sit arbejdsliv på, og det er deres forgængeres historie, han har udforsket.

Bogen fortjener at blive læst af sygeplejestuderende og sygeplejersker, fordi den gør os klogere på en del af den historie, som vores fag bygger på.