Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Henrys hegn

Henrys hegn

Jan Gehl, Kåre Gade: Henrys hegn. Udgivet juni 2021. 1. udgave. 1. oplag. 144 sider. Hæftet. 299 kr. ISBN 978-87-7695-615-8.

Tilrettelagt af Åse Eg Jørgensen, illustreret af Kåre Gade.

Køb

Landskabet på det sydøstlige Sejerø er særpræget og varieret: De stejle klinter på Bjergets nordside, den græsklædte strandeng på Øren, den stenede strand på Revet. Landskabet bindes sammen af de karakteristiske hegn, som gårdejer Henry Larsen og generationerne før ham har sat langs strand, skel og veje.

Kåre Gade har fotograferet hegnene og landskabet omkring dem i skiftende årstider. I det tidlige morgenlys og i aftenmørket, i solskin, skyer, regn, blæst, sne, tåge og frost. Der er ingen mennesker på billederne. Ikke desto mindre er Kåre Gades fotografier også en fortælling om mennesker og natur — og om det landskab, som opstår i mødet mellem de to.

»Hønsehuset
Tidligere havde mange ejendomme et »sommerhus« — et hønsehus — ved stranden. Man kan stadig finde resterne her og der øen rundt. Når hønsene blev flyttet til stranden, var det, fordi de der kunne finde en del ekstra føde. Og æggeblommen blev ekstra rød. Dette hønsehus ligger et stykke fra stranden, fordi man har benyttet det ene af to forladte huse, der engang har ligget der. Når man ved det, kan man tydeligt se sporene efter dem. Lidt fra ruinen ligger der en lille forhøjning med sten — der, hvor det andet hus har ligget. Og der går et sammenfaldet stengærde, som har været lagt som læ, måske for en urtehave. Lidt derfra har der været en brønd, som forsvandt under grusgravningen.«