Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » En ungdom i Tyskland » Pressen skrev » Storværk var alt for længe om at udkomme på dansk

Storværk var alt for længe om at udkomme på dansk

Ernst Tollers gribende fortælling ”En ungdom i Tyskland” udkom det år, nazisterne fik magten. Bogen blev brændt på bålet kort tid efter.

Arne Mariager, Avisen Danmark, 20. juli 2019 (5 ud af 6 stjerner)

Det er en meget betydningsfuld bog, forlaget Vandkunsten har sendt på gaden.

Forfatteren Ernst Toller nåede stor anseelse og berømmelse i fædrelandet Tyskland, men forfatterens skæbne blev grum. Det var bogens skæbne også.

Men hverken mennesker eller bøger behøver at forsvinde, fordi de bliver slået ihjel eller brændt. De kan leve videre gennem deres kvaliteter. Det gør såvel Ernst Toller som hans erindringsværk ”En ungdom i Tyskland”.

Toller var soldat i den tyske hær under første verdenskrig og overlevede slagteriet i skyttegravene. Umiddelbart efter krigens afslutning deltog han som ung i det socialistiske oprør, den såkaldte Rådsrepublik i Bayern.

Oprøret blev nedkæmpet særdeles brutalt. Toller blev bagefter dømt for landsforræderi, men undgik dødsstraf. Han slap med fængsel.

I årene derefter markerede han sig som en stor dramatiker, og i 1933 udgav han så erindringsbogen ”En ungdom i Tyskland”.

Den bog ændrede Tollers liv. Hitler og nazisterne kom til magten i Tyskland i begyndelsen af 1933 – nazismen kom paradoksalt nok samtidig som Tollers bog – og allerede den 10. maj samme år blev Tollers bog om de forvirrede revolutionære og deres militante modstandere brændt på bålet foran Rådhuset i Berlin.

Gav op i USA

Det var nye tider. Og i dem var der ikke plads til Toller – eller til andre, der havde afvigende meninger. Men var bogen brændt, var indholdet kendt.

En lille gnist af oprør lå og ulmede, og selv de mest ihærdige nazistiske tiltag formåede aldrig helt at fortrænge en anden stemme, der levede i en subkultur i Tyskland.

Tollers stemme var en af disse.

Selv emigrerede han til USA – klogt, for ellers var han givetvis blevet sendt til en af de frygtede lejre. På den anden side af Atlanten fortsatte Toller sin kamp mod diktatoriske systemer.

Han begik selvmord i 1939 i depression over, at et enormt beløb, han havde indsamlet i USA for at hjælpe den spanske republik, faldt i general Francos hænder.

Af ubegribelige årsager er ”En ungdom i Tyskland” ikke tidligere udkommet på dansk.

Det sker nu via forlaget Vandkunsten i oversættelse af Adam Paulsen, der også har begået et fornemt efterskrift til bogen om Toller og hans forfatterskab.

Dette efterskrift alene er bogen værd. Men ”En ungdom i Tyskland” er en bog lige så velskrevet og lige så klog som den er perspektivrig.

Det er en rystende advarsel om alt det grumme, der så ud til at kunne komme i 1933. Og det kom. Toller så rigtigt.