Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » En ungdom i Tyskland » Pressen skrev

Pressen skrev

Storværk var alt for længe om at udkomme på dansk

Det er en meget betydningsfuld bog, forlaget Vandkunsten har sendt på gaden.

[...]

Af ubegribelige årsager er ”En ungdom i Tyskland” ikke tidligere udkommet på dansk.

Det sker nu via forlaget Vandkunsten i oversættelse af Adam Paulsen, der også har begået et fornemt efterskrift til bogen om Toller og hans forfatterskab.

Dette efterskrift alene er bogen værd. Men ”En ungdom i Tyskland” er en bog lige så velskrevet og lige så klog som den er perspektivrig.

Arne Mariager, Avisen Danmark, juli 2019 (5 ud af 6 stjerner)

Hopla, vi dør!

Velklingende og velkommenterede oversættelse [...] Denne alt for længe glemte mellemkrigstidspacifist, denne forkæmper for social retfærdighed, skriver simpelthen medrivende.

[...]

De allermest tragikomiske, men også allerbedste passager i selvbiografien er dem, hvor Toller beskriver de kaotiske tilstande i regeringsgemakkerne. Folk vælter ind fra gaden og vil have, at deres personlige fjender skal fængsles. Man forlanger, at rådsrepublikkens indbyggere skal leve vegetarisk, og at al afføring skal foregå i det fri, så sjælelige dunste kan fordampe sammen med kropslige.

Jørgen Herman Monrad, Weekendavisen, juni 2019

En revolutionær, tysk forfatter

Erindringerne spænder fra hans pure barndom i en velhavende jødisk familie i Østpreussen over deltagelse i 1. verdenskrig frem til hans politiske bevidsthed og deltagelse i arbejdet på at fremme en demokratisering i Tyskland.

[...]

Tollers dramatiske værker er i dag glemt, men hans erindringer, som først nu udkommer på dansk, er rystende læsning.

Den absurd neutrale titel dækker over en livsskæbne af grummeste karakter.

Hans Nielsen, Nordjyske Stiftstidende, juni 2019 (4 ud af 6 stjerner)

"Revolutionen er som en beholder fyldt med millioner af arbejdende menneskers pulserende hjerteslag"

En ungdom i Tyskland er nu for første gang udkommet i en fremragende dansk oversættelse. [...]

Det er nok følsomheden gennem det hele, den sjældent offentliggjorte revolutionære blødhed og skrøbelighed, der for mig er noget af det stærkeste at tage med videre fra Toller. [...]

Tollers prosa har, hvad man kunne kalde et opremsende flow, men netop ikke ét, som forbliver det samme gennem hele bogen. Den er nøgtern, men insisterende, præcis, men med alt det menneskelige vægelsind. [...]

Den menneskelige forvirring i det hele gør det så meget mere begribeligt.

Læs og bliv rystet, læs og tvivl, læs og håb.

Anna Wolf, Socialistisk Arbejderavis 7. juni 2019

Ernst Toller - dramatiker og revolutionær

Bogen er lærerig, og Toller lægger ikke skjul på de mange fejl, der blev begået og svaghederne i ledelsen af revolutionen, men han mistede ikke troen på socialismen.

Til slut i bogen skriver han, at ”den, der vil forstå sammenbruddet i 1933, må have kendskab til begivenhederne i Tyskland i årene 1918 og 1919”. Bogen burde have været udgivet for mange år siden, så derfor skal forlaget Vandkunsten have ros for, at det nu er muligt at læse den på dansk.

John Poulsen i ”KOMMUNIST” nr. 8-9, aug-sep 2019

Et vidnesbyrd om revolutioners natur, fangenskabets logik og tysk historie

”En ungdom i Tyskland” er fortællingen om denne rådsrepublik og Tollers efterfølgende fem år i fængsel. Fortællestilen er urolig, kaotisk – det er faktisk umuligt at forstå, hvad der foregår i de måneder, rådsrepublikken eksisterer.

Det betyder blot ikke, at den ikke kan være sigende. Det nærmest elskelige kaos, sølet ind i tilfældig vold, understøttes faktisk af tonen og får til tider et Dostojevkij’sk præg.

[...]

I det spraglede og burleske kaos under rådsrepublikken og i de dystre optegnelser fra et arresthus har Tollers erindringer selvstændig værdi. Men den er det først og fremmest som vidnesbyrd, som målestok for noget, der lå uden for Toller selv.

Rasmus Vangshardt, Kristeligt Dagblad, juni 2019 (4 ud af 6 stjerner)

Lektørudtalelse

Velskrevne personlige erindringer som fungerer både som en kortlægning af Tollers politiske udvikling, men samtidig er et vidnesbyrd om Tysklands politiske udvikling op til nazisternes magtovertagelse. For de knap så bevendte i tysk historie er der hjælp at hente i det fremragende efterord, som fornemt formår at placere Toller i den rette historiske kontekst.

Vurderet af Steffen Gordon Nielsen