Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Semmelweis » Pressen skrev

Pressen skrev

Der er ikke kun krig i menneskenes hjerter

(...) Céline konkluderer efter at have gennemgået den omfattende og organiserede modstand mod Semmelweis' evne til at redde hundredvis af menneskeliv: "Der er ikke kun krig i menneskenes hjerter." "Man kan ikke antænde en vulkan med et vokslys," mente Céline som eksempel på det absurdes vældige magt i verden - eksempelvis i dens vilje til at lade kvinder dø af snæversyn eller jalousi over en dygtig lægeassistents opdagelser.

Men i Célines verden skulle der netop ikke mere end et vokslys til, før hans egen vulkan gik i udbrud. At der findes forlag i Danmark, der med så sikker hånd udgiver den slags sande løgne om en obskur læge og hans evne til " enhver form for afsind", er så Célinesk, at han fra sin vulkan måske nu hader Danmark lidt mindre, end han gjorde, da han var i live.

Rasmus Vangshardt, Kristeligt Dagblad, 15. januar 2019, fem stjerner

Det farlige ord hygiejne

(...) læst som et stykke litteratur er skriftet nu alligevel ganske med- og henrivende. Kitsch? Javel. Men denne prosa er skam allerede næsten lige så sprudlende rytmisk, lige så aggressivt anti borgerlig og overraskende lyrisk som den prosa, verden otte år senere skulle præsenteres for i Louis Destouches' alias, pseudonymet Louis-Ferdinand Célines mesterlige roman Rejse til nattens ende. Så tak til forlaget Vandkunsten og den fine oversætter og efterordsskribent Troels Hughes Hansen for at gøre dette stykke »proto-Céline« tilgængeligt på dansk.

Jørgen Herman Monrad, Weekendavisen, 5. oktober 2018

Ligstoffet i moders liv

Død, delirium, skabelse. Det kunne godt have været en scene i en af Célines romaner. Selvom emnet for bogen i lyset af Célines senere geni tilsyneladende er af lavere orden, så er den mindst en lige så god anledning til at læse den. Historien er ikke bare célineagtigt velfortalt, den er også fantastisk – og fantastisk godt matchet med det célineagtige.

Thomas Thurah, Information, 7. december 2018

Céline in spe

Louis-Ferdinand Célines biograferende og fabulerende lægeafhandling om den ungarske fødselslæge Ignaz Phillip Semmelweis med den ligefremme titel »Semmelweis« foreligger nu for første gang på dansk og giver Céline-entusiaster såvel som litteraturinteresserede et kyndigt indblik i overgangen fra lægen Dr. Destouches til forfatteren L.-F. Céline.

[...]

»Semmelweis« er gennemgående kongenialt oversat af Troels Hughes Hansen, der i disse år formidler Célines marginaliserede værker med stor kyndighed ved at få sproget til at buldre og danse på célinsk manér.

Sebastian Egholm Lund, Litteraturmagasinet StandArt, 1. april 2019

Lektørudtalelse

En afhandling som vakte opsigt, da den mere syner af en skønlitterær udgivelse end en decideret lægeafhandling.

Vurderet af Kirstine Louise Grøngaard