Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Den strikkende madonna. 12 essays til strikningens geografi » Pressen skrev

Pressen skrev

Den strikkende madonna

"... Bogen om strikningens geografi er indbydende i sit layout og dejlig tung at have i hånden. Den er sprudlende fortalt med fyldige eksempler fra egen research og der inddrages omfattende kildemateriale, folkelivsskildringer og etnografisk materiale, omhyggeligt dokumenteret i teksten såvel som i et udførligt noteapparat med litteratur- og kildehenvisninger. Et rigt billedmateriale med både sort-hvide optagelser og smukke matte farvebilleder, der ikke springer op i hovedet på én, ledsager teksten. Desuden gengives kort og tegninger med signifikante tekniske detaljer. En læsevenlig disponering og afsnitsinddeling gør det lidt lettere at orientere sig og finde en røde tråd i de ofte ret indviklede udredninger.

Den strikkende madonna rummer både dyb og bred faglig viden, og der lægges op til videre forskning med fokus på teknik, redskab, materiale og produkt inden for det tidligere forkætrede forskningsfelt. Samtidig er det en hjertebog med sine kulturhistoriske fortællinger og ofte underfulde forklaringer på strikkekunsten i en tid, hvor strikning igen er kommet i vælten. Måske vil det efter fuldendt læsning være lettere at forstå det særlige ved, at Bertrams strikkende madonna på altertavlen i Buxtehude var ”v-strikker” - og ikke ”h-strikker” som madonnaere i Sydeuropa." Læs mere ...

Mette Eriksen Havsteen-Mikkelsen, etnolog, mag. art. Historie-online.dk, den 26. marts 2019

Den strikkende Madonna

Gennem forskellige indfaldsvinkler, sproglige og andre, belyses emner og genstande inden for fænomenet strik "over og under jorden"..

Hvert essay tager udgangspunkt i et faktum i nutiden: et bevaret maleri, en genstand, et ord eller en teknik, og derefter forfølges fænomenet og dets tidligere stadier bagud i tid. Fortiden åbner sig og opleves pludselig som uendelig og uden afslutning.

Lise Warburgs studier har ført hende til mange lande, også uden for Norden, og givet hende en bred viden, som hun deler med os læsere i denne bog. I forvejen har Lise Warburg en dyb tekstilfaglig indsigt.

Kirja Kongsbak, Gavstrik, nr. 4, 2018

Den strikkende Madonna

Vi kommer vidt omkring i det enorme materiale, og der er en sammenhæng og rækkefølge i de 12 essays, selvom man kan vælge ud efter lyst og interesser. Man må give forfatteren ret i, at strikningen ikke er blevet taget alvorligt af forskningen, men betragtet som et nyere fænomen uden større forklaringspotentiale.

Bogen afsluttes med omfattende noter, en lang litteraturliste og et kortfattet stikordsregister. De mange fine illustrationer og det fornemme boghåndværk gør det til en fornøjelse at læse den.

Lone de Hemmer Egeberg, Tidsskriftet Tenen, 29. årgang, nr. 2 2018

Lektørudtalelse

Tekstilforskningen omkring strik bliver med indlevelse og stor viden formidlet i denne bog. Interessant læsning for de entusiatiske strikkere og historikere, der vil vide mere om strik og dens betydning i samfundet. Bogen er godt redigeret og har mange illustrationer og billeder til at supplere teksten.

Vurderet af Stine Grabas