Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Iseskrog » Pressen skrev

Pressen skrev

Stærke Gertrud Rask

Romandebuttanten Margrethe Tjalve har skrevet en lavmælt roman om en overset kvinde i den dansk-grønlandske historie: Gertrud Rask, gift med Hans Egede. (…)

Mens der er skrevet mange bøger om Hans Egede, har Gertrud Rask stået i skyggen. Det har Margrethe Tjalve nu rådet bod på med denne roman. (…)

"Ise-Skrog" er ikke en roman, man haster igennem. Den skal læses i et roligt tempo i en stille stund. Margrethe Tjalve skriver ikke i et blomstrende sprog, men hendes tekst er tankevækkende.

Bjarne Gregersen, Fyens Stiftstidende, 24. november 2017.

Lyden af tør is

Den omfattende research, der må være forudsætningen for Margrethe Tjalves store debutroman "Iseskrog" om Gertrud Rask, hustru til "Grønlands Apostel", missionæren Hans Egede, følges op af en indføling, der giver liv og nærvær til det, som forfatteren har læst sig til, så beskrivelsen ikke alene af hovedpersonen, men også af virkeligheden omkring hende, fremtræder som bygget på et fundament af fortrolighed. (...)

Margrethe Tjalves portræt af Gertrud Rask er tæt i sin umiddelbarhed og dertil psykologisk overbevisende - og solidariteten med hende virker nøgtern, uden føleri.

Claus Grymer, Kristeligt Dagblad, 22. november 2017, 4/6 stjerner

Historien om Gertrud Rask er endelig klar

»Iseskrog«, hvad pokker er det?, tænker de fleste nok, når de møder dette ikke helt almindelige danske ord. Iseskrog er en gammel dansk betegnelse for tynd is over bar jord i frost. Den papirstynde is, der glimter så flot, men som også ofte knækker med en knasende sprød lyd. Iseskrog er også titlen på den bog som Margrethe Tjalve fra Espergærde nu har udgivet (…) og der er naturligvis en del symbolik i titlen. Der er nemlig meget, der undervejs knaser og splintrer i romanen, der handler om Gertrud Rask.

Claus Kjærsgaard, Helsingør Dagblad, 30. oktober 2017

Bag enhver stor mand ...

Hans Egede, som vi alle kender som præsten der rejste til Grønland i begyndelsen af 1700-årene, var gift med Gertrud Rask. Historikerne er enige om, at uden hende ville vi næppe have noget at kende Hans Egede for. (...)

Med "Iseskrog" har en interessant og historisk betydningsfuld, men overset kvinde, fået stemme.

Birgitte Jørkov, Helsingør Dagblad, 10. februar 2018.

Åndemaneren og missionæren

Interview med Margrethe Tjalve i Skønlitteratur på P1. Sendt første gang 12. december 2017, genudsendt 4. juli 2018. Link her

Lektørudtalelse

En rig og smuk fortælling, hvor man kan mærke personerne helt ind i sjælen. Den tager sin tid, men det gør ikke noget. En nydelse at læse så formfuldendt en roman.

Vurderet af Camilla Sejerøe