Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Outside. Udvalgte tekster

Outside. Udvalgte tekster

Marguerite Duras: Outside. Udvalgte tekster. Udgivet oktober 2017. 1. udgave. 1. oplag. ca. 220. Indbundet. 199,95 kr. ISBN 978-87-7695-450-5.

Tilrettelagt af Åse Eg Jørgensen, oversat af Lone Bjelke.

Køb

Outside er et udvalg af tekster som oprindeligt blev publiceret i aviser, magasiner, på pladeomslag og i forbindelse med kunstudstillinger. Teksterne kom til i en periode over 30 år og var på mange måder skelsættende journalistik. Teksterne skrev Marguerite Duras af forskellige grunde. Det kunne være for at komme ud af sit arbejdsværelse i stedet for at skrive bøger otte timer om dagen. Hun læste ikke engang aviser, når hun skrev bøger. Hun vidste ikke, hvad der foregik. Når hun skrev bøger, skrev hun aldrig artikler. At skrive artikler var ligesom at gå udenfor. Det kunne også være, fordi hun manglede penge. Eller fordi hun blev bedt om at skrive, f.eks. en kronik til en avis. Det kunne også være en uretfærdighed, der skete, som provokerede hende. Ofte var det en social stillingtagen, et moralsk engagement, som drev hende til at reagere. Eller det er tekster, som er en hyldest til eller et portræt af andre kunstnere. Eller det er interview og samtaler med børn og socialt udsatte. Nogle tekster er helt enkelt et lille stykke poesi.

Men der er også tekster, som indeholder en slags fragmenter af hendes egne bøger, passager, som åbner for indblik i forståelse af hendes bøger. Eller hun har flettet sine egne værker ind i en tekst. Eller det kan være tekster om afdøde forfattere, som giver genlyd i hendes eget værk.

Teksterne i denne udgave er taget fra de to bøger Outside og Le monde extérieur, outside 2, som udkom i 1981 og 1993. Et udvalg af avisartikler, interview, tekster, enten offentliggjort eller ikke tidligere trykt, som er blevet til mellem 1957 og 1992. Le monde extérieur er den sidste bog, Marguerite Duras selv tog initiativ til at få udgivet.