Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Traditionelle huse og basarer. Fra Persien til Atlanterhavets kyst

Traditionelle huse og basarer. Fra Persien til Atlanterhavets kyst

Hans Munk Hansen: Traditionelle huse og basarer. Fra Persien til Atlanterhavets kyst. Udgivet november 2015. 1. udgave. 1. oplag. 223 sider. Indbundet. 349,95 kr. ISBN 978-87-7695-395-9.

Tilrettelagt af Carl-H.K. Zakrisson.

Køb

Det er i sig selv en oplevelse at studere Mellemøstens og Nordafrikas rigdom af folkelig, anonym bygningskultur. Men det kan også være nyttigt, for i traditioneltle byggeformer gemmer der sig løsninger på mange af nutidens enorme problemer med at bygge ordentlige byer og boliger til en stærkt voksende befolkning.

Bogens titel antyder allerede, at dagliglivet i dette geografiske område, i højere grad end i andre kulturer, udfolder sig to adskilte zoner: kvinderne i boligen og mændene i basaren.

Forfatteren har fotograferet huse i Mellemøsten siden 1954, og mange af optagelserne har siden fået en særlig betydning, da størstedelen af de viste huse ikke eksisterer mere, og kun i meget begrænset omfang er blevet registreret, før de blev revet ned.

Hans Munk Hansens fotografier tager læseren med på en rejse til Mellemøsten med en afstikker til Yemen og videre til Middelhavets sydlige kyster frem til Vestafrika, mens det indledende afsnit introducerer læseren til den islamiske byggetradition i almindelighed og argumenterer for, at vi stadigvæk kan drage nytte af utallige generationers erfaring i at etablere de bedst mulige livsbetingelser under ofte ugæstfri klimatiske forhold.