Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » At skrive

At skrive

Marguerite Duras: At skrive. Udgivet maj 2015. 1. udgave. 1. oplag. 120 sider. Hæftet. 149,95 kr. ISBN 978-87-7695-383-6.

Tilrettelagt af Åse Eg Jørgensen, oversat af Lone Bjelke.

Udsolgt

Marguerite Duras (1914-1996) er en af det 20. århundredes store franske forfattere. Hendes poetiske stil udfordrer læseren med formbrud og en strøm af selvmodsigelser, hvilket også præger essaysamlingen At Skrive. Fiktion og faktisk liv flyder sammen i hendes værker, som er gennemsyret af den smerte, hendes liv var præget af.

At skrive udkom i 1993, blot tre år før Duras' død, og hører blandt det mest sublime i hendes forfatterskab. Samlingen består af fem tekster med et fælles tema: ensomheden og smerten ved at skrive. De er en meditation over døden og samtidig en hyldest til et sted, en by, kærligheden, et ord eller et maleri.

At skrive er erindringskunst på sublimt niveau, hvor det at skrive er et eksistentielt vilkår, en måde at hengive sig til tilværelsen på. Skrivningen og livet smelter sammen i ensomheden og natten, i forfatterens viden om at stå udenfor og arbejde, når andre mennesker sover: »En åben bog er også natten. Jeg ved ikke hvorfor, men det ord, jeg lige har sagt, får mig til at græde.« er erindringskunst på sublimt niveau, hvor det at skrive er et eksistentielt vilkår, en måde at hengive sig til tilværelsen på. Skrivningen og livet smelter sammen i ensomheden og natten, i forfatterens viden om at stå udenfor og arbejde, når andre mennesker sover: »En åben bog er også natten. Jeg ved ikke hvorfor, men det ord, jeg lige har sagt, får mig til at græde.«

Kristine Kabel i Kristeligt Dagblad: Den tynde samling tumler helt overlegent tvivlende og fysisk erindrende, som en lille varm juvel i lommen. Den er ikke en egentlig oplagt indgang til forfatterskabet, men for enhver elsker af Marguerite.