Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Kulsorte syndere i en kridhvid kirke

Kulsorte syndere i en kridhvid kirke

Søren E. Jensen: Kulsorte syndere i en kridhvid kirke. Udgivet marts 2015. 1. udgave. 1. oplag. 283 sider. Hæftet. 229 kr. ISBN 978-87-7695-392-9.

Tilrettelagt af Anne Rohweder.

Køb

Med ”Kulsortere syndere i en kridhvid kirke” præsenteres så vidt vi ved den første prædikensamling, der har de kirkefremmede eller kulturkristne som målgruppe, altså dem der blot bruger kirken til dåb, konfirmation, bryllup og begravelse og måske en enkelt juleaftensgudstjeneste, når det skal gå festligt for sig.

Det er dette segment, som hjælpepræst i Hvalsø og Særløse, Søren E. Jensen, selv identificerer sig med, da der i hans barndomshjem på en parcelhusvej i Esbjerg hverken stod en bibel eller en salmebog på forældrenes bogreol, ligesom Søren E. Jensen hverken er konfirmeret eller kirkeligt viet.

Det har medført, at Søren E. Jensen har erobret teologien og kirkelivet på sin egen måde, og det mærkes på hans prædikensamling, hvor man udover Faderen, Sønnen og Helligånden også støder på rocknavne som David Bowie og Nick Cave, samt ikke mindst en liste over cykelryttere så lang, at pladsen her forbyder os at nævne dem. Det sidste skyldes Søren E. Jensens store cykelinteresse, som blandt andet har medført, at han den forgange sommer var vært for et teologisk cykelprogram på Radio24syv.

Fremfor alt kan ”Kulsorte syndere i en kridhvid kirke” imidlertid læses som en samtidskritik set fra kirkens rum, da vi efter Søren E. Jensens mening lever i en trist tid præget af sundhedsdyrkelse, snæversyn og nypuritanisme.

- Det er som om hele samfundet er gået i kloster, og at kirken samtidig er blevet det fristed, hvor det billedlig talt stadig er tilladt at ryge i sengen, mener Søren E. Jensen, som har modtaget støtte fra Statens Kunstråds litterære udvalg for at gøre de sprogligt bevidste prædikener endnu mere læsværdige, hvor de bedste jokes er forstørret og de mindre morsomme siet fra.

Udvalget er foretaget af filosoffen Arno Victor Nielsen med forord af dr. theol. Carsten Pallesen.