Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Ude af øje. Erindringer 1940-1973 » Pressen skrev

Pressen skrev

Avantgardekunstens øjenvidne

Troels Andersen har været et vigtigt koblingspunkt for meget kunst og mange kunstnere. Hans erindringer er old school historieskrivning - måske især for de indviede.

(...) Han er tør som sibirisk lærk på skovtundraen, og han er begavet med et særligt talent. Talentet for ikke at sige mere end det højst nødvendige, holde sig til sagen og billedet frem for sine følelser omkring det skete og sete. Og der er set og sket meget i Troels Andersens liv. Ude af øje handler om det, vi ikke umiddelbart ser, men som sindet husker, når et livsafsnit er tilbagelagt. Er der noget, kunsthistorikeren Troels Andersen kan - som mangeårig leder af Silkeborg Kunstmuseum, ekspert i Jorn og russisk avantgardekunst og tilmed kunstskribent og Eksperimenterende Kunst Skole-stifter i tresserne, centralt placeret i broderskabet Gernes/Kirkeby/Nørgaard - er det at forbinde sit kildemateriale med fremtidens konsensus. Bogen, der udfolder sig i krydsfeltet mellem fascinationen for østblokkens tunge skønhed og ånd og den vestlige frihed repræsenteret ved kunstnernes evige uro, er læseværdig.

(...) 'UDE AF ØJE' har en særlig puls. Langsom og detaljeret følger vi hovedpersonen gennem livet, først i tilbageblik på familien, siden i den skolede verden, hvor den intellektuelle begavelse får erobret en plads. Man forstår, hvorfor Troels Andersen kan virke utilnærmelig som en eremit i en sovjetisk cementsilo. Han besidder en stor viden om både menneskelige livsforhold og den kunst, der blev hans domæne...

Erik Steffensen, Politiken, 1. marts 2015

Jorn-eksperten par excellence med encyklopædisk viden for meget

Kunst: Kunsthistoriker og tidligere leder af Silkeborg Kunstmuseum Troels Andersen leverer et spændende tidsbillede med et mylder af personer i sine nye erindringer "Ude af øje".
(...) Troels Andersen er en erfaren lods på kunstens verdenshave med en aldrig svigtende kurs mod kvalitet. Hans viden tangerer et encyklopædisk omfang og har ytret sig i udstillinger, foredrag, artikler, monografier og essays med en høj reputation til følge.
Lars Ole Knippel, Jyllands-Posten, 26. februar 2015

Ikke ét ord

Troels Andersen er ikke en mand af mange ord, men der er ikke ét eneste for meget i erindringsbogen » Ude af øje « , der fortæller om perioden fra fødslen i 1940 og frem til ansættelsen som leder af Silkeborg Kunstmuseum i 1973.

(...) Indholdet derimod er yderst læsværdigt -for den, der interesserer sig for kunst, litteratur, politik og samfundsforhold.

Steffen Lange, Midtjyllands Avis, 8. januar 2014

Lektørudtalelse

Bogen giver et personligt indblik i aspekter af den danske kunsthistorie efter 2. Verdenkrig, men de mange erindringer om tiden gør at den henvender sig til en bredere gruppe end kunsthistorikere og srligt kunstinteresserede.

(...) Andersen er reflekteret, og beskrivelsen af hans lange ophold i 1960'ernes og 1970'ernes Sovjet, vil interessere udenfor kunstverdenen. De personlige erindringer og ikke mindst de indledende kapitlers gennemgang af hans slægs opstign fra stavnsbånd til velfærd, er et godt eksempel på personlige erindringer som generel historieskrivning.

Jørgen Bartholdy, DBC, uge 50, 2014