Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Danske fisk - fra hav til bord » Pressen skrev

Pressen skrev

Kogebog skal øge interessen for fisk

Bogen med titlen »Danske fisk fra hav til fjord« blev udgivetforlaget Vandkunstensidste år. At netop dette forlag, som i forvejen udgiver særligt eksklusive bøger, har valgt at udgive hans, glæder Niels Jacobsen meget.

»Jeg skrev bogen, fordi det ærgrer mig, at danskerne er så dårlige til at spise fisk,« påpeger han.

Bogen er både en guide til danske fisk, og der er en afdeling med opskrifter fra NielsJacobsens køkken.

»Danske fisk fra hav til fjord« beskriver i ord og med tegninger af den lokale kunstner Hans Mortedanske fiskearter, fangst, biologi, kvalitet, smag og tilberedning, hvor de lever, hvornår det er bedst at spise dem. Og ikke mindst hvilke fisk man kan bruge i stedet for den, der netop står angivet i opskriften. Får man således hos fiskehandleren øje på en fisk, som er noget billigere end den, opskriften peger på, kan man læse, hvilke andre fisk, der kan bruges i stedet.

Bogen er ikke kun en fin kogebog, det er også en klogebog om danske fiskearter, fangst, biologi, kvalitet, smag og tilberedning.

Den henvender sig til alle amatørkokke og i særdeleshed til de tusindvis af lystfiskere, der ikke ved hvad de skal stille op med dagens fangst.

Lars Kamstrup, Dagbladet Holstebro, 21, november 2014

Fisk - frisk fra fad

Niels Jacobsen er uddannet kemiker, og han har hele sit liv boet tæt på Vesterhavet. Efter sigende har han brugt det meste af din fritid på at spise sig igennem samtlige danske fiskearter - og indimellem også taget skaldyrene med. Hans oplagte nysgerrighed bærer sammen med en stor teoretisk viden bogen igennem. Den rummer en gennemgang af alle fiskearterne.

Der er også råd til læserne om, hvornår på året fiskene er bedst.

Og læseren får en forklaring på, hvordan man bedst behandler fiskene efter fangsten.

Det er et kapitel, som mange professionelle fiskere kunne få meget ud af at læse. Fiskene lider mange gange overlast under en alt for voldsom fangstmetode, de bliver ofte kvalitetsmæssigt forringet under transporten, og de opbevares meget tit alt for længe, inden de sælges. Det er rystende, at man må bruge betegnelsen frisk fisk for fisk, der er op til 21 dage gamle. Det giver unægtelig begrebet firsk en ny dimension. Og det forklarer, hvorfor der ikke altid lugter lige friskt i landets fiskeforretninger. Men læs bogen, lær, hvad du skal købe, og hvad du skal lade ligge - og gå så i gang med at tilberede dine friske fisk efter de opskrifter, Niels Jacobsens kone, Birthe, har leveret til bogen.

Kjeld Koplev, Politiken, 15. december 2013

En meget bemærkelsesværdig og spændende kogebog

En fiskebog der tager anderledes fat og dette bestemt ikke på nogen dårlig måde. Bogen er opdelt i to overordnede afsnit, første afsnit beskriver danske fisk samt deres levesteder i danske farvande, og andet afsnit tager så fat på tilberedningen af ovenstående. Denne tilgang til madlavning tiltaler mig rigtig meget, og det fungerer glimrende. Forfatteren øser ud af sin mangeårige erfaring med fisk samt tilberedning af fisk. Jeg har allerede på nuværende tidspunkt haft stor fornøjelse af bogen, både som kogebog men også som fiskeopslagsværk.

Niels Jacobsen, Lektørudtalelse, 2. juni 2014