Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Tøsedreng. En erindringsroman » Pressen skrev om Tøsedreng

Pressen skrev om TÝsedreng

Barndommens stille gysen

Vi er ikke nået langt ind i filminstruktøren Jon Bang Carlsens debutroman, før der fortælles om den skrøbelige mor. Hun er på »nervesanatorium«, som det hed før i tiden: »Da de voksne fortalte mig at hun skulle på Sct. Hans, blev jeg meget ulykkelig. Sct. Hans var der heksene boede, og min smukke mor var ikke nogen heks.« Denne passage er karakteristisk for Bang Carlsens måde at fortælle på. Loyal mod barnets, den sensible jeg-fortællers måde at opleve verden på. Med koncentrerede sætninger, med præcise iagttagelser af mennesker og børns råhed, af klasseskel og religiøsitet giver Bang Carlsen en smukt skrevet og gysende skildring af en barndom fuld af ensomhed. Af angst. Af børns ondskab.

Helle Merete Brix, Weekendavisen, den 29. oktober 2013.

En tøsedreng bliver voksen (fire ud af seks stjerner)

Jon Bang Carlsens sprog vokser vildt og poetisk i forsøget på at indfange de hændelser, som tiden for længst har overskrevet. Det lykkes. Barnet bag den voksne løsrives og får sit eget insisterende liv i den fabulerende og fine "Tøsedreng".

Jyllands-Posten, den 12. november 2013.

Midtsjælland omviklet med metaforer

I starten så overgearet, at man kun med møje slæber sig frem, men når man så har vænnet sig til stilen, blomstrer den af og til uforglemmeligt: " Morgenlyset ejer en tro på livet som eftermiddagslyset har sat over styr". Flot, simpelthen!

Bo Hakon Jørgensen, Kristeligt Dagblad, den 5. december 2013.

Morsom og med tyngde (fem ud af seks stjerner)

Vel er denne erindringsroman, der også fortæller om en drengs fascination af hans sensuelle tysklærerinde, en overbevisende og seriøs beskrivelse af en ung mands vej frem mod egen personlighed og identitet, men beskrivelsen er spækket med portrætter og anekdoter af så humoristisk tilsnit, at man gang på gang må holde inde med læsningen for at få leet igennem. Så morsom er bogen også midt i sin tyngde.

Jens Henneberg, Nordjyske Stiftstidende 26. oktober 2013.

Betagende og humoristisk (selv)portræt af sårbart drengeliv i 1950-1960'ernes Danmark, som bjergtager læseren med sit billedskabende sprog. Drenge- og tidsportræt og sprog indgår her i højere endhed.
Grethe Lorentzen, Lektørudtalelse, uge 2013/49