Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Mertz om Mertz. Albert Mertz' Noteværk og skrifter

Mertz om Mertz. Albert Mertz' Noteværk og skrifter

Cecilie Høgsbro Østergaard (red.), Jørgen Michaelsen, Peter Brix Søndergaard: Mertz om Mertz. Albert Mertz' Noteværk og skrifter. Udgivet januar 2013. 1. udgave. 1. oplag. 260 sider. Indbundet, illustreret. 349,95 kr. ISBN 978-87-7695-245-7.

Køb

Stort format. Tilrettelagt af Aase Eg Jørgensen

Redigeret af Cecilie Høgsbro Østergaard

Den danske kunstner Albert Mertz (1920-90) efterlod sig en omfattende samling af arbejds- og collagebøger – Noteværket også kaldet. Størstedelen blev til i Paris i de kunsthistorisk og politisk afgørende år mellem 1968 og 1974. Materialet udgjorde, som Mertz senere udtrykte det, hans “kunstneriske testamente”. Det var blandt andet i disse hæfter, at han under tidens påvirkninger udviklede sit bud på en ny malerisk konceptualisme i form af Rød+Blå-propositionen.

Med Mertz om Mertz er det første gang, Noteværket bliver fremlagt for et publikum. Materialet, som bringes i et fyldigt udvalg, er ikke alene afgørende for forståelsen af Mertz’ samlede værk, men også for dets væsentlige indflydelse på dansk kunst.

“Alle mine handlinger præges af den opfattelse, at de, på et eller andet fjernt tidspunkt skal stå for en dommer. Det er dog slet ikke det endelige regnskab for mit liv overfor en gud, jeg forestiller mig, nej, det er egentlig noget langt mere ordinært. Jeg forestiller mig f.eks at jeg skal stå overfor at blive bedømt af et fænomen som kunsthistorien, jeg forestiller mig hvad den vil mene om mig efter min død, ja, jeg går så vidt, selvom jeg nødigt indrømmer det, at jeg forestiller mig en eftertid læse disse noter, mine breve, studere mine scrapbøger o.s.v. At alt sandsynligvis ender i skraldebøtten tænker jeg selvfølgelig på, men der er stadig i baghovedet på mig dette – men hvis – det kunne være – man ved aldrig.” Albert Mertz, 20-10-74