Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Ørkenen brænder » Pressen skrev

Pressen skrev

Rejsebog: Sandet, heden og sandheden

Der er kommet en mesterlig bog ud af Knud Holmboes rejse tværs over Nordafrika i 1930.
"Ørkenen brænder" er en klassiker ... Bogen fortjener at blive læst og genlæst som en klog og fascinerende introduktion til de mennesker og steder i Nordafrika, der nu igen er på alles læber: Tripoli, Benghazi, Derna, Tobruk ...
Bogen er illustreret med Knud Holmboes stemningsfyldte, gamle grynede fotos og er i lange stræk også bare en rigtig røverhistorie om en eventyrer, der driver sin Chevrolet gennem stegende saltsøer, beduinlejre og bjerge så høje og kolde, at frosten sprænger køleren.
Bjørn Bredal, Politiken, 1. april 2011.

I fascismens ørkenlaboratorium

Bogen står så uafrystelig i dag, fordi Knud Holmboe undervejs erkender, at han bliver historiens øjenvidne, da den fascistiske verdensanskuelse betræder den forbrydelsens vej, der skulle ende i folkemord og barbari. Han forstår, hvad han ser, og aner, hvad der kan blive følgen af det fascistiske storhedsvanvid. Han kan læse eksperimentet og regner ud, at italienerne foretager ca. 30 henrettelser om dagen, ganger op og indser rystet, at han må hjem for at berette for verden ...

Knud Holmboes bog er en af de tidligste, der dokumenterede for dem, der ville høre og se, hvor fascismen og senere nazismen førte hen. Derfor fortjener den at blive læst af nye generationer.
Behovet sættes unægteligt i relief af den undersøgelse, der for nylig afslørede, at datoen den 9. april ikke siger store dele af ungdommen noget. Her er optakten til ragnarok, og der er noget at lære om Libyens historie, der giver indsigt i den aktuelle situation.
Flemming Østergaard, Jyllands-Posten, den 11. juni 2011.


Dansker i Libyen

Historien om Knud Holmboe er ganske forrygende, og hans bog stadig læsværdig. Det var den første beretning om blodige ugerninger i Afrika, og den blev straks forbudt i Italien. I 1931 blev den unge dansker myrdet. Der er al mulig grund til at rose denne flotte genudgivelse, der er forsynet med et efterord af lektor Mogens Pelt om Knud Holmboe.
Bent Blüdnikow, Berlingske, 8. april 2011.

Ørkenens søn: Bag om nyhederne fra Nordafrika

Holmboes rejse er beskrevet med sans for dramatisering og med en tydelig poetisk åre. Bogen har patina af sin tid, men er langtfra bedaget, og den udgør ikke mindst i lyset - eller skulle man snarere sige skyggen - af nutidens begivenheder opslugende læsning.
Jes Fabricius Møller, Kristeligt Dagblad, 7. april 2011.

Med giftgas og maskingeværer

Knud Holmboe har åbenbart samme evne som en senere kollega, Jacob Holdt, til at komme i kontakt med folk af alle slags og vinde deres sympati. I hvert fald snakker han lige så godt med nogle af de fascistiske officerer som med libyske oprørere.

Uden at give køb på sine synspunkter, ifølge ham selv ...
Han har klart ambitioner om at skabe noget stort, og det lykkes med bogen Ørkenen brænder , hvor han undgår ethvert »ord-artisteri«, bortset fra når han under anfald af europæisk civilisationslede bliver en smule retorisk. Samtidig virker hans islam-tro oprigtig, det er, som om den redder ham mentalt; at han ville gå i stykker uden.
Troen redder også hans projekt og i sidste ende hans liv. Kortvarigt.
Bo Bjørnvig, Weekendavisen, 25. marts 2011.

Livsfarlig journalistik i Libyen

[A]t jagten på krigens sandhed kan være livsfarlig, er de udsendtes forgænger Knud Holmboe et historisk bevis på.
For 80 år siden afslørede han, at Italiens koloniherrer forberedte et folkemord i Libyen.
Som ung journalist rejste Knud Holmboe i 1930 som den første europæiske privatperson fra Marokko over Algeriet og Tunis til Libyen og Egypten. Rejsen fandt sted i en tid, hvor Nordafrika var præget af mindst lige så voldsomme militære, politiske og økonomiske spændinger som i dag.
Året efter beskrev den islam-konverterede dansker sin farefulde ekspedition i bogen »Ørkenen brænder«. Bogen er en kærlig hyldest til ørkenens fattige og undertrykte beduiner. Men samtidig er den et angreb på de italienske besættelsestroppers brutale og barbariske fremfærd i datidens Libyen ledet fra Rom af Italiens fascistiske diktator Mussolini. Knud Holmboe blev myrdet senere samme år i Jordan.
Italienske lejemordere var under mistanke, men mordet blev aldrig opklaret.
I anledning af de aktuelle begivenheder i Libyen er Knud Holmboes velskrevne rejsebog nu genudgivet af Forlaget Vandkunsten .
Den myrdede danske reporter er stadig en legende i Libyen. Og »Ørkenen brænder« er også i dag en god bog at blive klog på nutidens libyske konflikt af.
Samtidig er bogen endnu et vidnesbyrd om, at god journalistik sjældent næres af magthaverne, men oftest skabes nedefra af reporterens egne undersøgelser blandt samfundets svageste.
Lars Jørgensen, Holbæk Amts Venstreblad, 25. marts 2011.

Europæere i Libyen

Bogen fortæller om en lang rejse fra Marokko tværs over Nordafrika mod Egypten. Første del handler om turen gennem Algeriet og Tunis. Næste om især ti dage, hvor han for forvildet rundt i Den libyske Ørken uden mad og drikke og nærmest mirakuløst overlevede.
Forinden havde han mødt huleboere, der gennem hele deres liv kun havde været op til en dagsrejse væk fra hulerne. Han havde mødt beduiner, der alvorligt tvivlede på, hvordan man kunne holde ramadan i et land så højt mod nord, hvor dagene i perioder varede fra tidligt morgen til sent aften.
Som muslim kom han i intim kontakt med befolkningen -en Jacob Holdt-lignende kompetence, som i sidste ende kostede ham friheden. Han blev arresteret af italienerne, som ikke brød sig om alt for megen offentlighed omkring deres affærer. Sidste del af bogen handler nemlig om italienernes ugerninger ...
Bogen opleves overmåde aktuel ... og kan stærkt anbefales, både for dens antropologiske og for dens historiske indhold. Den har et perspektiverende efterskrift af historikeren Mogens Pelt.
Per Pilekjær, Nordjyske Stifttidende, 28. marts 2011.

Horsens' svar på Lawrence of Arabia

Siden den første udgave af "Ørkenen brænder" tilbage i 1931 er bogen igen og igen dukket op, og i den arabiske verden betragtes Knud Holmboe stadig som en folkehelt.
Forlaget Vandkunsten genudgiver bogen, først og fremmest fordi det er en medrivende og velskrevet beretning, Knud Holmboe har sat sammen.
Desuden dokumenterer bogen optakten til et folkemord, hvis omfang først sent gik op for omverdenen ...
Bogen er et angreb på den forløjede frase, der gang på gang gentages i Europa: Vi europæere er kaldede til at lære barbarerne kultur og have deres lande som protektorater.
Chr. Rimestad, Horsens Folkeblad, 26. marts 2011.

Lektørudtalelse

Det er en meget engageret og velskrevet beretning fra en ung mand med åbent sind, der virkelig vil sætte sig ind i arabernes kultur. Både som rejseberetning og politisk indlæg virker den stærk ...
En sørgelig aktuel genudgivelse af en dansk milepæl i litteraturen om besættelsen af Nordafrika.
Per Månson, uge 17, 2011.


***

Det amerikanske dagblad, Christian Science Monitor, anbefaler syv bøger, hvis man vil vide mere om baggrunden for situationen i Libyen. Nummer tre er "Desert Encounter", den amerikanske udgave af Knud Holmboes bog fra 1931. Avisen skriver:

"3. Desert Encounter, by Knud Holmboe

If you're curious about the Italian occupation of Libya (which lasted from the 1910s until 1947), there are a couple of interesting options. "Desert Encounter" by Knud Holmboe is a memoir by a Dane who tried to travel across the Libyan desert in the 1930s and got caught in the fighting between the Italian occupying force and the Libyans. Holmboe is not exactly an unbiased source (a convert to Islam he eventually fought on the side of the Libyan resistance), but his book has gained fame as a first-hand account of an under-reported piece of history."