Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Neglene » Pressen skrev

Pressen skrev

Russerne rykker

Det er på én gang tragisk og komisk, fabulerende og russerrealistisk, og hvor »Neglene« på den ene side er en leg med læserens forventninger, synes historien om de to institutionsbørn, der som voksne lukkes ud i den voldsomme frihed, på den anden side at være et billede på overgangen fra livet i Sovjetunionen til tilværelsen efter det hele faldt fra hinanden i 1991.
Det er den store historie i den lille, og det er hele vejen igennem bevægende at følge de Gloster og Bakhatov, som er knyttet sammen af armodets skæbnebånd, men går til livet med en vis munterhed og aldrig piver over den svigefuldhed og falskhed, de hele tiden udsættes for.
Med »Neglene« har Jelizarov givet et skævt, skønt og hjerteskærende bidrag til den store østeuropæiske litteratur. Mere fra ham, tak!

Jeppe Krogsgaard Christiansen, Berlingske Tidende, den 7. januar 2011.

Stramt fabulerende

Jelizarov skiller sig måske ikke voldsomt ud fra moderne forgængere som Sasha Sokolov og Vladimir Sorokin, men kvaliteten er i orden. Grotesken er en meget brugt og hæderkronet genre i russisk litteratur med Gogol som mesteren over dem alle også på verdensplan. Når vi på dagligdansk siger ’grotesk’, mener vi som regel noget negativt, meget uhensigtsmæssigt, urimeligt. Men ud over et genrekarakteristikum er det groteske i ’Neglene’ en psykologisk styrke og åbning væk fra den realisme, som i Rusland sjældent er til at holde ud. Denne lille roman er på mange måder en perle; dels fordi den er fin, dels fordi den tydeligvis er trukket på den russiske litteraturs lange perlekæde. Den har fortjent mange læsere.

Marie Tetzlaff, Politiken, den 16. december 2010.

Horrors à la russe

Det er prisværdigt, at forlaget Vandkunsten præsenterer fænomenet i sin serie af ny, russisk romankunst. Oversættelsen og udstyret er fortsat af fornem standard. Målgruppen må være læsere, som gerne vil følge med i, ’hvad der sker på litteraturfronten derovre’. Eller skoledrenge i alle aldre, som ikke er alt for sarte. Og sentimentale i smug, bag den barske facade.

Mette Dalsgaard, Weekendavisen, den 26. november 2010.

Tæt på ondskab i børnenes verden

"Neglene" er en fremragende, underholdende og skræmmende roman af en forfatter, der allerede har slået sit navn fast i Rusland. Tak til forlaget Vandkunsten for at have udgivet den i deres serie af moderne russisk litteratur.
Den er ikke som vores, for den spænder over afgrunde af menneskelig elendighed og nedrighed med få glimt af godt.

Jan Jakob Floryan, Kristeligt Dagblad, den 3. februar 2011.

Ud af tangenten

Scenen er sat på et hospital, hvor forældreløse spædbørn med forskellige handicap indleveres og holdes i live på laveste blus. Fuld af bange anelser suser man nedad på rutsjebanen og møder den pukkelryggede jeg-fortæller og hans ven, den tilsyneladende evnesvage Bakhatov med det sært sammenkrøllede ansigt.
Man følger dem videre til børnehjemmet og med små hop op gennem alderstrinnene. Omsorgssvigt er et mildt ord for, hvad de udsættes for. Men rædslerne moduleres på sprogligt overraskende måder ved fortællerens distancerede og sorgmuntre maner ...
Fortælleren er illusionsløs og ironisk i forhold til fysiske og psykiske skavanker og de brutale plejemiljøer. Og gradvist sker det: Mens båndet styrkes mellem de to misrøgtede invalider, vejrer man en paradoksal og sublim litterær oplevelse. Det skyldes i ikke ringe grad Jon Kysts stilsikre oversættelse.

Peter Ulf Møller, Jyllands-Posten, den 18. december 2010.

Ny russisk litteratur er en fryd

Her befinder vi os hele tiden i intervallet mellem det fremragende og det regulært mesterlige.

Søren E. Jensen, Holbæk Amts Venstreblad, den 25. februar 2011.

Lektørudtalelse

En velkomponeret, rørende og grum fortælling om to skæve antihelte, som gøres levende igennem et lunefuldt og flot mættet sprog ... Velskrevet og lettilgængelig repræsentant for nyere russisk litteratur.

Zenia Johnsen, uge 02/2011.

Biblioteket anbefaler

Sproget er flot, forholdene der skildres er grusomme, men holder du af magisk realisme vil du ikke blive skuffet over at læse denne bog.

Ester Romo, Dagbladet Ringkøbing-Skjern, den 6. juni 2011.