Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Halldór Laxness. En biografi » Pressen skrev

Pressen skrev

Biografi: "Indtil videre er systemet langt mere fuldkomment end befolkningen"

Det er den store historie, som litteraten Halldór Gudmundsson beskriver i sin fremragende og grundige biografi over nobelprisvinderen Laxness: Fra storfølende religiøsitet til totalitaristiske parader og tilbage igen. På person-planet får læserne adgang til en dybt charmerende mand, der havde nemt ved at tilgive egne fejl, og som ofte viste sine hovne og tarvelige sider. (...) Med sindig fremdrift over 800 sider lykkes det Halldór Gudmundsson at skrive en voldsomt informativ og underholdende biografi om en charmerende særling, der ofte tangerede det pinlige og det uhyggeligt velvillige.

Joakim Jakobsen, Weekendavisen, 12. maj 2010

Den litterære vulkan

der er guldkorn i truget, (...) Den en side tager den anden, for Gudmundsson besidder en velformuleret pen - kølig og nøgtern, grundig og veldokumenterende (...) Og fascinerende, det er Laxness i al sin kompleksitet.

Per Krogh Hansen, Berlingske, 26. februar 2010

Digteren er et, mennesket noget andet

Biografien er overmåde grundig og velskrevet, og den gør indtryk ved at vise et menneske, der tog fejl. (...) Gudmundsson er meget opmærksom på ikke at gøre sig til dommer over Laxness. Så meget mere sættes ens tanker i gang af denne redegørelse for en stor skæbne i ekstremernes århundrede.

May Schack, Politiken, 20. februar 2010. Læs hele anmeldelsen her Politiken synes

Hovedværk om en af verdenslitteraturens helt markante skikkelser

Katolik, munk, gødende beundrer af sovjetregimet, taoist - det er positioner i Halldór Laxness´ utrolige forfatterliv. Halldór Gudmundsson, mag.art. og tidl. forlagsdirektør, opruller i sit enorme værk dette fascinerende liv i en detaljerig fremstilling (...) Imponerende, fascinerende hovedværk om en af verdenslitteraturens helt markante skikkelser, som forfatterbiografi et monumentalt mesterværk.

Torben Wendelboe, Lektørudtalelse, uge 07 2010

Historien om Halldór Laxness

Det er en meget minutiøs levnedsskildring, der ofte inddrager forfatterskabet, hvor de indholdsmæssigt hører hjemme i Laxness´ liv. (...) forfatterskabet og de enkelte bøgers forudsætninger redegøres der præcist for.

Jens Henneberg, Nordjyske Stiftstidende, 24. februar 2010

En væsentlig nordisk kulturmanifestation

Det en både meget velskrevet, meget veldisponeret og meget fængslende bog om fænomenet Halldór Laxness. (...) En på alle måder imponerende præstation. Også oversættelsen er glimrende.

Doris Ottesen, Kristeligt Dagblad, 13. februar 2010.

Nationalistisk verdensborger

Nationalist og verdensborger. Katolik og kommunist. Kætter og kontroversiel. Verbalt svovlende som en vulkan og charmerende som en sydlandsk kvindebedårer. Nu udsender forlaget Vandkunsten en fordanskning af Halldór Gudmundssons 800 sider store biografiom den verdensberømte islandske forfatter nobelpristageren Halldór Laxness, der slog ideologiske og religiøse saltomortaler og raffineret omsatte sit sinds modsætninger både i polemiske essays og i skønlitterære romaner.

Biografien har allerede gået sin sejrsgang i Tyskland, Storbritannien, Norge og Sverige, og Halldór Gudmundsson konstaterer, at det vægtige forfatterskab i disse år oplever en livlig renæssance. I alt er Laxness' bøger oversat til 47 sprog. Genopdagelsen gælder især det engelske og tyske sprogområde, men også Spanien og Italien melder om en voksende efterspørgsel. Og ikke mindst USA, hvor betydende forfattere har introduceret Laxness.

Lars Ole Knippel, interview med Halldór Gudmundsson i Jyllands-Posten, 24. januar 2010.

Et digterliv i overstørrelse

En eminent monumentalbiografi om Islands berømteste forfatter. (...) netop i kraft af den enorme detaljeringsgrad får Gudmundsson også tegnet et særskilt stærkt billede af, hvor meget Laxness på samme tid var et produkt af sin ø og i opposition til den.

Jakob Levinsen, Jyllands-Posten, 28. janura 2010. Læs hele anmeldelsen her.

Forfatteren med de mange sind

Biografien er trods dens mange detaljer mere end læseværdig og formår at være kritisk over for såvel Laxness' litterære produktion som hans person. En anden kvalitet er, at man får et glimrende indblik, via breve og dagbøger, om Laxness arbejdsmetoder og inderste tanker. (...) Bogen har en glimrende litteraturliste, et velfungerende navneregister og er desuden spækket med spændende fotos. Som dele af hans forfatterskab, er denne monumentale bog om ham af blivende værdi.
Det må blive "Bogen" om ham!

Bjarne Nielsen, Dagbladet Arbejderen, 18. februar 2010.