Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Rejse i Egypten og Nubien

Rejse i Egypten og Nubien

Frederik Ludvig Norden, Paul John Frandsen: Rejse i Egypten og Nubien. Udgivet april 2010. 1. udgave. 1. oplag. 348 + 406 sider. Indbundet i to bind, illustreret, stort format. 699 kr. ISBN 978-87-7695-127-6.

Tilrettelagt af Carl-H.K. Zakrisson, oversat af Kim Witthoff .

Køb
Oversat af Kim Witthoff og med indledning af Paul John Frandsen. Tilrettelagt af Carl-H.K. Zakrisson. Betalt af C.L.Davids Fond og Samling og udgivet i samarbejde med Det Kgl. Danske Videnskabernes Selskab i anledning af Dronning Margrethes 70 årsdag i 2010.

Et pragtværk om den danske søofficer Frederik Ludvig Nordens rejse til Egypten og Nubien i 1737-1738. Værket udkom oprindeligt på fransk i 1755 og var i datiden kendt og anvendt af så forskellige Ægypten-farere som Carsten Niebuhr og Napoleon. Frederik Ludvig Nordens storværk blev starten på 1700-tallets store interesse for Egypten og landets oldtidsmonumenter og var med til at berede det senere arkæologiske gennembrud.

Norden deltog som søofficer og tegner i en handelsmission, som den danske konge, Christian VI, sendte til Etiopien. Formålet var at indgå en handelsaftale med den etiopiske kejser. Missionen gik op ad Nilen og skulle over land have nået den etiopiske hovedstad, men ved Derri i Nubien måtte den vende om på grund af nubiernes stadige angreb. Nogen handelsaftale blev det derfor ikke til, men missionen nåede højere op ad Nilen, end nogen ”hvid mand” havde gjort i mands minde, og undervejs førte Norden omhyggeligt dagbog, aftegnede monumenter og kortlagde Nilens løb.

F.L. Norden var en usædvanlig talentfuld tegner og en omhyggelig iagttager. Efter hjemkomsten publicerede han sin rejseberetning og sine 159 store kobberstik på fransk, udgav en mindre publikation på engelsk, blev en celebritet i Europas lærde kredse – og døde så ganske ung.