Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » En opritjniks dag » Pressen skrev

Pressen skrev

>>En forfatter må vite alt<<

(...) fyldt til bristepunktet med voldsomme karikaturer og kulsort humor. (...) er noget af det mest effektfulde politiske litteratur, som jeg har læst (...) Flamme Forlag og Forlaget Vandkunsten er i mine øjne to af skandinaviens pt. mest interessante forlag. (...) Vandkunstens serie med russisk samtidslitteratur er virkeligt fin, og jeg glæder mig allerede til den næste bog.

Martin Johs. Møller, STANDART, 19. marts 2010

I Ruslands vold

(...) i den grad læseværdig. Den satiriske fremtidsroman blander på elegant vis en dyb samfundskritik og en moralsk indignation med et effektivt plot. (...) -den er velskrevet, sprogligt ekvilibristisk, ondskabsfuld kritisk -og dybt fascinerende.

Peter Hagmund, Fyens Stiftstidende, 6. marts 2010

Orgier og gru i år 2027

Vladimir Sorokin er, kort og godt, et uomgængeligt fænomen i dagens litterære Rusland. [...] Mange afviser Vladimir Sorokin som et rent kommercielt brand. Mens andre kan spore masser af moralsk indignation, religiøse understrømme, interessante sprogfornyelser, intertekstuelle rafinementer med mere bag den obskøne reklamefacade. [...] En roman som sagtens kan give afsæt til en kultiveret debat.

Mette Dalsgaard, Weekendavisen, 4. december 2009.

En gåde svøbt i et mysterium

(...) Jeg har læst de første to, og tro mig: De er et bekendtsakb værd. Aleksej Slapovskijs De er overalt kan man læse med fornøjelse, selv om man er komplet uinteresseret i Rusland. Den anden En opritjniks dag er til gengæld ikke det mindste underholdende, men mørk og mærkelig og til at blive i virkelig dårligt humør af.

Anne Libak, Weekendavisen, 4. december 2009.

Lillefar junior

Med fremtidsvisionen "En opritjniks dag" optegner Vladimir Sorokin en sindssygt uhyggelig prognose for Putins Rusland. ... Det hele er beskrevet med en nøgtern følelseskulde, så uhyggelig som George Orwells "1984". I afstumpet brutalitet er det som "A Clockwork Orange" for Ruslands fremtid. I det store og hele bygger denne dystopi på gammelkendt viden om diktaturets sindrige psykologi, hvor selv en nidkær bøddel må frygte for sin fremtid. Martin Krogh Andersen, Berlingske Tidende, 20. november 2009.

Grum læsning? Javist. Men også stor litteratur, der her i avisen fik fem stjerner ud af seks mulige.

Søren Kassebeer, Berlingske Tidende, den 28. november 2009.

Hep-hep, Lillefar

For hvem er de, disse opritjnikker? Og hvad er det for en russisk virkelighed, romanen skriver et par årtier frem og op i satirens skarpe lys? Det er Putins Rusland med hele den mytologiske overbygning og nepotismens fletværk og skrøbelige balance. Bagude ligger "den røde urotid", "den hvide" og endelig "den grå", inden Herskeren "strammede grebet om den sårede bjørn" og "årelod den for det rådne blod, som fjender havde forgiftet". Der er fra samme eskatologi og genesis - død og genfødsel - naturens helligdomme; birketræerne, tundraen, bjergene, floderne. Der er logesproget, de kodede meddelelser og dyreagtige råb. Der er kraften og hensynsløsheden gjort til afguder. Og der er renselsen som overbegreb for næsten det alt sammen - den evindelige badstue, de psykedeliske trip fremkaldt af euforiserende fisk (!), blod, sex, mord, men helst og bedst: afbrændingen, den altfortærende og skabende ild. Det er de uartigheder, der har gjort Vladimir Sorokin til en fjende af det russiske regime. Og det er dem, der gør ham værd at læse for os andre.

Thomas Thurah, Politiken, den 28. november 2009.Politiken synes

Sex, drugs og russisk blod

Latterkulturen i 'En opritjniks dag' er meget vigtig. Men uventet for mig selv blev den til en ret alvorlig bog i russisk sammenhæng. Den er blevet genudgivet mange gange på de tre år, siden den udkom. Og den er blevet meget citeret, bl.a. af oligarken i unåde Boris Beresovskij i sit åbne brev til Putin. Han skrev direkte: 'Volodja, læs Sorokins bog; den er om det Rusland, du er ved at bygge'." At bogen bliver taget så alvorligt, har Sorokin ingen problemer med som forfatter, men som borger er han foruroliget af, at hans vision om Ruslands nære fremtid ser ud til at blive profetisk.

Marie Tetzlaff, stort interview med Vladimir Sorokin i Politiken den 28. november 2009.

Den russiske bjørnebande

Her parrer religion, overtro, nationalfølelse, seksualitet og vold sig på en særdeles uskøn måde. Det er vildt og provokerende fortalt, og man forstår umiddelbart, at nationalister og højtstående sikkerhedsfolk i Rusland kan føle sig stødt. (...) For en dansk og udenforstående læser er Sorokins satiriske fortælling om Rusland forbløffende læsning. Romanen hudfletter en mentalitet og et magtapparat, som ligger os meget fjernt, da vi jo dog stadig kan bryste os af at leve i et demokratisk samfund uden nogen nævneværdig form for korruption og nogen voldelig sikkerhedstjeneste. Lars Handesten, Kristeligt Dagblad, 9. januar 2010.

Sorokin skiller vandene, når læsere af "En opritjniks dag" skal beslutte om de kan lide den eller ej, og jeg må tilføje at på trods af min forargelse, så er stilen gennemført og humoren fantastisk! Ros til Sorokin!

Perestrojka, Netavis for Østeuropastudier. Læs hele anmeldelsen her.

En velskrevet og grovkornet satire over Putins og Medvedevs Rusland. Per Månson, Lektørudtalelse, uge 2010/03

* * * * * Kultunaut.dk
Læs hele anmeldelsen her.

Hjernevitaminer før VM

Inspireret af Solzjenitsyn udkom i 2006 En opritjniks dag af Vladimir Sorokin. Året er 2027, og det russiske imperium er genetableret med en sadistisk tsar i toppen. Man følger en af tsarens lejesvende, en opritjnik, over én dag fyldt med grusomme aktiviteter.

Kathrine Tschemeinsky, Jyllandsposten, 19. maj 2018