Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » En mand, som elsker » Pressen skrev

Pressen skrev

Den gamle Goethes lidelser

Kærlighedssyg. Den kontroversielle forfatter Martin Walser har skrevet en højst interessant og dobbeltsporet roman om den ældre Goethes manierede følelsesliv. (...) de rosenrøde, platoniske hjerter støbt af guld og poesi driver da også af siderne i denne roman: »Deres uimodståelighed, kære Ulrike, det er Deres blik, som ingen kan få bugt med. Som havet har Deres øjne altid deres farve fra himlen, men hvad havet ikke har, derudover har de også farvemagten fra Deres indre himmel.« Ja, storslået lyder det på papir, men som siderne vendes i denne drilske romance, får man mere og mere en fornemmelse af, at Martin Walser har indlagt et ironisk og komisk spor i de følelsesfulde ord, som han lægger Goethe i munden. Og uanset om man er til Goethes digte eller ej, kan man med god appetit indtage Martin Walsers En mand , som elsker , der fremviser en stor indlevelse i forfatterens følelsesfulde sind samtidig med, at der stilles skarpt og ironisk på de mere komiske sider af den selvbevidste skikkelse.

Nanna Goul, Weekendavisen, 6. august 2010

Med en Werthers hoved og en Wilhelms krop

Det er en elegant og velskrevet roman om en alt andet end ubetydelig hovedperson. (...) "En mand, som elsker" er først og fremmest en roman om kærlighed. Fra Marienbad over Karlsbad til Weimar, fra forelskelse over kærlighed til afvisning - Walser tager det hele med.

Lars Bo Løfgreen, STANDART, 18. juni 2010

Den gamle Werthers lidelser

Det værste ved bøger fra forlaget Vandkunsten er, at de er alt, alt for smukke til min (understregende, notekradsende, overalt-medslæbende, æselørekrøllende, kaffedrikkende, fedtfingerfamlende) måde at bruge bøger på. Formatet, layoutet, typografien, omslaget (med originalt portræt af Ulrike, tilskrevet Goethe) er så lækkert, som det overhovedet kan blive, kulminerende med de tomme, vinrøde kartonsider, der indrammer teksten. Men jeg tilgiver overlækkerheden, så vel som jeg tilgiver Walser brevdelen, for så vidt som romanens to første og fint fordanskede dele har givet mig en af sæsonens bedste læseoplevelser.

Lilian Munk Rösing, Information, den 29. oktober 2009.

Berømmelse heler ikke et knust hjerte (Interview med Walser)

"Jeg valgte ikke Goethe. Han trængte sig på," (...) "Jeg syntes, det var en smuk provokation at fortælle om en sådan kærlighed." (kærlighed over en betydelig aldersforskel) (...) "Jeg havde altså frie hænder til at forme den kvinde, (Ulrike von Levetzow) som denne store elegi (Goethes "Marienbad elegien") måtte skrives til. Det gav mig en meget stor fortælleglæde." (...) "Dette, at man som 80-årig kan skrive noget, man ikke kunne skrive, da man var 70. Skønt! Det giver en følelsen af at være levende.

Anders Raahauge, Jyllands-Posten, 14. marts 2010

Den yndigste af de yndigste

Martin Wlaser har både humor og sans for at beskrive kombinationen af udpræget skønhedssans, filosoferen og følelsesmæssig sårbarhed. Læseren føler med den aldrende Goethe, når han stopper op og filosoferer over det vidunderlige sprogtilbud, der hedder »øjeblik«, og når han overvejer, hvad der mon ændrer øjne mest. (...) Den lette stemning afløses af en jordskælvsagtig følelsesmæssig krise, hvor den selvpinende Goethe, efter at have modtaget et lavendelblåt brev fra Ulrike, mener at have taget fejl af den skønnes følelser. Trods sjælelig smerte er han dog i stand til at skrive. "En mand, som elsker" bygger et fint følelsesmæssigt rum op, hvor der er plads til dvælen ved den aldrende digters møde med skønheden i livet, hans følelsesmæssige sårbarhed og det antydede positive, kvindelige modspil. Konturerne af rummet er fint tegnet op med sproglig originalitet.

Eva Pohl, Berlingske Tidende, 6. november 2009.

Den gamle Werthers lidelser

Men selvom det hele ender temmelig tragisk, kommer der da et litterært resultat ud den umulige kærlighed: "Marienbader Elegie". Den sene Goethe, der i sin ungdom med "Werther" havde skabt den første moderne roman, når her et nyt højdepunkt af kunstnerisk skaberkraft. Alt i alt lykkes det Walser med stor indlevelsesevne at skildre kærligheden, som den opleves i den sene ende af livet.

Mikael Busch, Jyllands-Posten, 2. januar 2010 .

Sanseligt mesterværk

En mand, som elsker" er romanen om det at være forelsket. Og når manden er Goethe, føres man ved Walsers ordsmukke mellemkomst ind i både fortvivlelsen og afmagten, men også i den skabende kraft, der afstedkommes af det væsen, hvis sanser er spændt ud som et himmelsejl og derfor modtagelige. For ord. Om ikke andet.
Et sanseligt mesterværk (...) Den unge Werthers lidelser er ikke for noget at regne mod den gamle Werthers ditto. Læs og lid.

Marianne Koch, Fyens Stiftstidende, 6. november 2009.

Den gamle Werthers lidelser

Det er blevet til en smuk roman, som er endnu et forsøg på at finde frem til det inderste i Goethes tilværelse og en roman om troen på kærligheden på trods af alder og forskelle.

Jens Henneberg, Nordjyske Stiftstidende, 2. januar 2010.

Lektørudtalelse

De, der sætter smukt sprog højt, vil kunne lide denne roman. Men også læsere, der kender digterprofilen Goethe og gerne vil møde ham som figur i en skønlitterær udgivelse. (...) Gundlæggende en smuk bog, også udstyrsmæssigt.

Beth Høst, uge 2009/48