Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Kafka og kontoret. Tekster af og om forsikringsmanden Franz Kafka » Pressen skrev

Pressen skrev

Kafka, kafka, kafka
Det er slående, at Kafka her er spændt ud mellem autoritet og omsorg, mellem myndighed og medfølelse. Som jurist var Kafka selv del af et ekstremt hierarkisk, autoritært og patriarkalsk system; men samtidig taler den mest iøjnefaldende medfølelse og omsorg for de berørte arbejdere ud af Kafkas sobre tekster om retslige forhold.
Det er også, som nævnt ovenfor, fristende og vigtigt at påpege det stilistiske slægtskab mellem den analytiske og sproglige disciplin, juristen Kafka var præget af, med de måder, hvorpå digteren Kafkas sætninger er ordnet. Hvilket Sørensen udmærket gør opmærksom på i sit fine lille forord. Mikkel Bruun Zangenberg, Politiken, 20. juni 2009.

Jeg kan også le, Felice!
At Kafka rent faktisk kunne le fremgår af en lille smalhalset, nørdet udgivelse fra Vandkunsten, der kommer i fin forlængelse af forlagets øvrige Kafka-satsning. Liselotte Wiemer, Weekendavisen, 12. juni 2009.

Klogere på Kafka
Ikke så meget som et øjeblik lades man i tvivl om, at tiden i forsikringsbranchen i dén grad har inspireret til Kafkas verdensberømte, labyrintiske bureaukrati-mareridt, men også til en af de mest uhyggelige noveller, der nogensinde er skrevet, "I straffekolonien", om et virkeligt sadistisk tortur- og straffeinstrument. I "Kafka og kontoret" undværer man nødigst Kafkas beskrivelse af, hvordan han må bekæmpe et latteranfald under et dybt seriøst møde på det arbejde, som han afskyede - det er stor, underspillet kunst. Ove Nørhave, Nordjyske Stiftstidende, 10. juni 2009.

Lyder det kedeligt? Måske - men det er det ikke! Det er i al sin koksgrå kontorjargon morsomt -og som han selv skriver i et brev til sin forlovede Felice Bauer: »Jeg kan også le, Felice, tvivl ikke på det..« Hmm, indvendigt - i hvert fald. En sjov, litteraturhistorisk bagatel, gravet frem af Forlaget Vandkunsten. Århus Stiftstidende, 30. maj 2009.

Kafka og kontoret
... når man så får fat i en titel som Kafka og kontoret, så er den hjemme. Kontoret er jo der, vi lever vore liv lige nu. Finanskrise eller ej. Det er der, vi arbejder, lever og går på Facebook. Det er virkelig Kafkas tid, og trods de store åbne kontorlandskaber er der stadig noget klaustrofobisk over arbejdet på kontoret, eftersom det altid er med distance til virkeligheden. ... Det er spændende læsning. ... Brevet til hans forlovede om latter er et helt fænomenologisk studie i latterens væsen. ”Jeg kan også le, Felice, tvivl ikke på det…” (s. 29), og må betegnes som samlingens højdepunkt. Firmaets nekrolog, da han dør i sommeren 1924 efter to års pension som 41 årig, der tørt og kort registrerer juristens data, er i sig selv som trukket ud af det kafkaske univers. Og det lille hæfte her er med til at vise, at det univers ikke er forsvundet, men er ganske virkeligt. Troels Laursen, Kulturkapellet, 26. maj 2009.

Kafka og kontoret
Denne lille samling giver faktisk et godt indblik i den bureaukratiske kvælende verden, hvor individet drukner hjælpeløst, som er omdrejningspunkt i Kafkas forfatterskab. Carsten Güllich-Nørby, Lektørudtalelse, uge 2009/26.