Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Anna Anchers pasteller » Pressen skrev

Pressen skrev

Pragtbog om Anna Ancher

Leder af Anna og Michael Anchers Hus i Skagen, Elisabeth Fabritius trækker i den anden retning med denne på sin vis stille og smukke bog. Men fyldt med dokumentation og indsigt er bogen med til at få Anna Ancher ( 1859-1935) ud af sødsuppen og ind i en ( international) kunsthistorisk lødig sammenhæng.
Bogen er smukt sat op og gennemillustreret med 25 af Anna Anchers bedste værker udført i pastel og med udførlige noter og bemærkninger om alt fra farvenuancer til lærreds beskaffenhed og grundering. Denne grundighed kunne lyde trættende, men det er ikke tilfældet, da formidlingen er hel i top hele vejen igennem bogen.

Troels Laursen, Nordjyske Stiftstidende, den 17. december 2010.

Et værelse til hver

Bogen "Anna Anchers pasteller" afslører med sin generøse gennemgang af 25 pasteller en sikkerhed så usvigelig stærk, at den næsten ikke er til at tro på.

Charlotte Rørth, Nordjyske Stiftstidende, 2. maj 2009.

Anna Ancher på toppen

Men det sparsomme opbud suppleret med olieskitser og tegninger er imidlertid nok til at underbygge tesen fra kunsthistorikeren og leder af Ancher-huset, Elisabeth Fabritius, nemlig at Anna Anchers pasteller er et ganske overset kvalitetsprodukt, der kan måle sig med oliemalerierne. Den pointe kan man desuden læse om i Fabritius' fine bog om pastellerne.

Finn Smed Sahlholdt, Jyllands-Posten, 2. maj 2009.

Pasteller: Ansigter og lyspletter

Kenderen af ikke blot Anna Ancher men af hele Skagens-maleriet, Elisabeth Fabritius, har nu udgivet en specialstudie af Anna Anchers præstationer i pastel, og det er dejligt, for som Fabritius selv skriver, så er pastel »som sommerfuglestøv, så sart at det næppe nogensinde er muligt at skabe en større udstilling... Hensynet til bevaringen er på det nærmeste uoverstigeligt.« Og videre skriver forfatteren, at trods pastellens popularitet, er der en tendens til at overse den. Der er altså flere grunde til at glædes over den samling på 25 af Anna Anchers pasteller dækkende perioden fra 1880 til 1905 udgivet i fremragende farvegengivelser af Forlaget Vandkunsten. Der er tale om selvstændige kunstværker og ikke pasteller skabt som skitser til senere malerier i olie.

Ole Nørlyng, Weekendavisen, 6. marts 2009.

Anna Anchers pasteller

Elisabeth Fabritius’ fine værk er en fagbog på mange måder, men den er ikke kun for nørder og liebhavere. Bogen er i øvrigt også udkommet i en engelsk udgave, så har man udenlandske venner, så er der en oplagt gaveidé her. Der er virkelig noget at hente i hæftet for alle, der interesser sig for Skagensmalere, Anna Ancher i særdeleshed og god formidling i almindelighed. Kort fortalt: en pragtbog.

Troels Laursen, Kulturkapellet, 6. marts 2009.

Nyt stof om Anna Ancher

Det er nyt stof Fabritius lægger frem her. Anna Ancher (1859-1935) opdagede i 1880'erne, at pastellen tillod hende at gengive virkeligheden og lyset med større intensitet og farverigdom end nogen anden teknik. Måske var det ligefrem pastelteknikken, der forløste hende kunstnerisk, skriver Fabritius. Sikkert er det i hvert fald, at hun blev en af Nordens bedste pastelkunstnere i samtiden.

Hanna Nielsen, Antik og Auktion, 30. april 2009.

Lektørudtalelse

Ud over en meget grundig gennemgang af 25 af Anna Anchers pasteller indeholder denne bog også nogle korte afsnit om teknikken, farverne og kunstnerkolonien i Anna Anchers levetid. Det er et samarbejde med flere konservatorer, der sikrer Elisabeth Fabritius mulighed for en sjælden grundig og kyndig gennemgang af værkerne, og bogen er først og fremmest en videnskabelig dokumentation af denne side af den kendte og folkekære kunstners virke.

Jørgen Bartholdy, Lektørudtalelse, uge 47/2008