Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Richard Wagner. Liv, værk, politik » Pressen skrev

Pressen skrev

Den er i de rent biografiske passager jævnt hen decideret underholdende, fx når vi hører om Wagners sværmerisk.kaotiske ungdom, hans forhold til forbrug og store armbevægelser (for lånte penge) og hans livslangt lebendige kærlighedsliv. Poul Einer Hansen, Ascolta, maj 2009.

Nr. 3 på ugens bestsellerliste i Arnold Busck (uge 2)

Hvad Wagner selv ville

"Det er med andre ord et stort, hedt, gennemdiskuteret og kontroversielt emne, Henrik Nebelong har taget fat på, og man må komplimentere ham for generelt at holde hovedet klart og fremlægge både de positive og negative sider af fænomenet Wagner. ... Det er uden konkurrence den mest komplette danske fremstilling af Wagner og hans værk, vi her har fået."

Mikael Garnæs, Kristeligt Dagblad, 27. december 2008.

Guide efter noder: Ildsjælen

"Her får man både indbygget operafører, hver en sten vendt i Wagners liv og sprudlende meningstilkendegivelser fra start til slut. ...Allermest generøs er Nebelong, når han ikke blot gennemtrawler de evigkårne musikværker, men også dykker ned i alle Wagners litterære tilløb... Henrik Nebelongs bog tænder med fabelagtig flid og akkuratesse den røde lampe i dette mørkekammer."

Peter Johannes Erichsen, Weekendavisen, 17. december 2008.

Wagner uden filter

"Han var virkelig strid, Wagner, men noget af det fine ved Nebelongs bog er hans udprægede sans for dialektikken og kompleksiteten i alt, hvad den biograferede foretog sig."

Søren Kassebeer, Berlingske Tidende, 12. december 2008.

Fornem Wagner-biografi

"Her er der en guldgrube for alle Wagner-elskende specialister som begyndere. Hver opera gennemgås omhyggeligt over mange sider med handlingsgangen som ledetråd og med smukt illustrerende nodeeksempler fra ledemotiver. Mere kvalificeret og mere pædagogisk kan det ikke gøres. Den bør stå i enhver operaelskers bogreol."

Jens Henneberg, Nordjyske Stiftstidende, 9. december 2008.

Wagner var en selvoptaget spytslikker

"Henrik Nebelongs store bog er en grundigt dokumenteret og uhyre velskrevet gennemgang af dét levede liv, der dannede grundlag for værket i al dets enestående omfang og kvalitet. Biografien lægger sig fortløbende i spor med de kontkrete operaers handlingsforløb og karakterer. Manden er værket. For nodekyndige tilbyder forfatteren ydermere en fin analyse af de wagneriske motivers særpræg og udviklinger. Bogen er med andre ord også en operafører i Wagner, til gengæld den mest dybdegående af samtlige på modersmålet. ... Bogen er en ren wagnerisk præstation."

Georg Metz, Information, 14. november 2008.

Wagner var Hitlers spindoktor

"Alle pengene værd ... Nebelong gør det grundigt. Det er ikke kun highlights, men hele Wagners oeuvre, inklusive de musikalske trivialiteter og pinlige aborter, der i kronologisk orden sættes sammen med fortællingen om mandens liv. Resultatet er noget så sjældent som et good read... Nebelongs værk yder den fremragende komponist, den personlige tekstforfatter og den usammenhængende pladderfilosof Richard Wagner retfærdighed."

Thomas Michelsen, Politiken, 26. oktober 2008

Et fornuftigt sted at få det store, detaljerede overblik

"...over den største og mest forkætrede skikkelse i 1800-tallets tyske kultur. ... Nebelong er så godt inde i Wagners liv og værker, at han mange steder får vist sammenhænge på kryds og tværs, trukket linier mellem Wagners biografi og kunst uden at det virker fortænkt, og desuden aflivet en del myter."

Jakob Levinsen, Jyllands Posten, 20. oktober 2008

Richard Wagner

"Sjældent har jeg læst en dyberegående og mere detaljeret biografi, hvor værker, personligt liv og verdenshistorie følges ad hånd i hånd... Nebelongs sprog er i sig selv en fornøjelse. Det sprudler og synger derudad, og han er ikke bange for at beskrive fordums til tider tunge begivenheder med et sprog, som gnistrer af nutid og tilgængelighed. ... Hvis man ikke kender noget til Wagner i forvejen, er denne bog et godt sted at begynde. Hvis man gør, er den et glimrende sted at fortsætte. Uanset hvad, vil man få, hvad man kom efter - viden, forståelse og en rigtig god historie."

Musikeren, november 2008.

Ringens herre

"Det er, samlet set, en af de mest medrivende biografier der længe har været skrevet - det er en fornøjelse at læse sig gennem Wagners liv, hvad enten man interesserer sig for, eller for den sags skyld ved noget om, Wagners musik i forvejen. Stærkt anbefalelsesværdig for alle med interesse i europæisk kulturhistorie - eller saftige biografier."

Mikke Thrane Lassen, Litteraturnu, 29. decenber 2008. Læs hele anmeldelsen her.

Uundgåelige Wagner

"I Danmark er der ingen der har beskæftiget sig grundigere med Wagner end juristen Henrik Nebelong. Gennem årtier har han lyttet, læst og grundet over det komplekse og frastødende geni der ændrede musikhistorien med sine skelsættende operaer."

Jens Cornelius, Optakt, nr. 11, november 2008