Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Ali og Nino » Pressen skrev

Pressen skrev

Internationalt: Aserbajdsjan mellem Europa og Asien

Den [Ali & Nino] skildrer med humor og indlevelse mødet mellem kristne og muslimske traditioner og tankesæt og mellem Europa og Asien.

Jens Adser Sørensen, Berlingske Tidende, 27. december 2008.

Litterær seismologi - eller: hvor pokker ligger Baku?

Bogen registrerer forbilledligt et katalog af kulturelle, psykologiske, politiske, økonomiske og ikke mindst religiøse rystelser og forskydninger i et ungt menneskesind i år med verdenskrig og russisk revolution, hvor Bakus kulturelle og religiøse mangfoldighed gør byen til epicenter for voldsomme begivenheder. Romanen er en højaktuel fortælling om globalisering fra længe før ordet kom på mode. .. "Ali & Nino" er altså på mange måder en tidløs bog (...); den hæver sig milevidt over andre bøger om kulturmøder og globalisering, og diverse fortællinger om slutningen på en æra. Selvom jeg ikke har set den tyske udgave, synes jeg oversættelsen virker kompetent - sætningerne er spændstige, og sproget er aldrig fladt.

Ole Nyegaard, Standart, 12. december 2008.

Romeo og Julie i kaukasisk version - en genopdaget roman

Man sidder ikke bare tilbage med historiens vingesus fra en del af verden, vi ikke er allermest bekendt med, og noget mere forståelse, men også med en uforlignelig humor.

May Schack, Politiken, 29. november 2008.

Det vilde Østen

Ali & Nino har det stof, en episk roman er gjort af, og den har en fortæller, som møder tilværelsens udfordringer i øjenhøjde. Jeg havde såmænd glemt, at sådanne romaner og sådanne mennesker findes.

Lars Bonnevie, Weekendavisen, 24. oktober 2008.

Stolthed, selvstændighed og selvironi

Smuk dansk udgave af medrivende klassiker. ... Ud over at være en fascinerende kærlighedsfortælling, som har den lighed med Shakespeares, at den bevæger sig fra det ungdommeligt fjollede og overmodige til en moden tragisk tone, gør romanen os altså meget klogere på det Kaukasus, som også i vore dage er en kompliceret og omstridt region.

Tine Roesen, Information, 23. oktober 2008.

Verdens smukkeste pige

En succesroman fra Aserbaidsjan er ikke hverdag hos danske boghandlere... En romantisk historie om Ali fra en muslimsk aristokratfamilie, der elsker verdens smukkeste pige, Nino fra det kristne Georgien. En roman om skandaler, blodfejder, svigt, drab - og den store kærlighed.

Fyns Stiftstidende, 6. oktober 2008.

En kærlighedshistorie mellem Øst og Vest

Kort sagt indeholder bogen alt, hvad en god roman skal rumme. Den er skrevet på et flot, poetisk og spændende sprog, og den indeholder plots, kærlighed og ulykkelig kærlighed, jalousi, drab, krig og historie. Bogen er spændende, og man føler med Ali og Nino og de utallige ofre, som de må indfri for at være sammen.

Mie Poulsgaard, Kulturkapellet, 2. marts 2009.

Ali og Nino

Til Udsyns læsere anbefales Ali og Nino varmt og inderligt og kan i øvrigt læses af alle orientalister, historikere, Kaukasus-rejsende og måske bruges som klasseundervisning i gymnasiet og i folkeskolens større klasser som udgangspunkt for debatter om religion og kulturforståelse.

Anna Rebecca Kledal, Udsyn, nr. 1 marts 2009.

Lektørudtalelse

Hjertegribende roman, der udkommer første gang på dansk. Dens historie om kærlighed på tværs af religioner og traditioner gør den dels til en oplevelse for dem, der vil læse en smuk kærlighedshistorie dels et indlæg i debatten om religioners betydning og forståelsen af islam og kristendom. ... Sprogligt er romanen en nydelse med et poetisk, stemningsskabende sprog. ... En lille perle af en roman kommer her for første gang på dansk... Man læser bogen og bliver klogere på både islam og kristendom og de to forskellige kulturer, religioner og verdensopfattelser. Hertil spiller landskabet, etnografien, folket, maden o.m.a. en vigtig rolle i stemning og forståelse.

Sanne Caft, uge 2008/44.

”Denne bog er en genistreg.” The Spectator

Denne vidunderlige roman – dejligt komponeret, vital og overbevisende, en kærlighedshistorie der på en gang er eksotisk og velkendt – er et levende bevis på at kunsten er evig og kan overleve alt …

Ali og Ninos største fortrin er en gallaopvisning i passioneret etnografi, af livet, som det leves på et bestemt sted. I denne forstand ligner Ali og Nino blandt andre Madame Bovary, Moby Dick, Huckleberry Finn, Don Quixote og Ulysses, romaner så fyldt af information, at de synes at definere hele folk – fulde af traditioner og ejendommeligheder og gennemtrængt af en kraftfuld sans for stedet. Disse ambitiøse fortællinger har alt, hvad der skal til for at forstå deres tid og deres kultur.”


Paul Theroux