Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » De er overalt

De er overalt

Aleksej Slapovskij: De er overalt. Udgivet maj 2009. 1. udgave. 1. oplag. 414 sider. Hæftet. 299 kr. ISBN 978-87-7695-072-9.

Tilrettelagt af Allan Daastrup, oversat af Tine Roesen.

Køb
Oversat af Tine Roesen og tilrettelagt af Allan Daastrup.

Ny russisk roman
Moderne russisk litteratur er en mangelvare i Danmark. Mens der i Sverige har været en løbende interesse for at oversætte de nyeste russiske forfattere, har man i årene efter Sovjetunionens opløsning kun sjældent set russiske samtidsromaner udgivet på dansk.

Danske læsere får nu mulighed for at læse moderne russiske forfattere i dansk oversættelse. Med Aleksej Slapovskijs roman De er overalt indleder Forlaget Vandkunsten en serie udgivelser af russisk samtidslitteratur oversat til dansk.

De er overalt
udspiller sig over nogle få uger i sensommeren 2001. Handlingen tager sin begyndelse på en markedsplads – frem for noget billedet på det nye Rusland. Romanen følger tre nøglepersoner – en fattig 12-årig dreng, en velbeslået midaldrende arkitekt og en sovjetisk skolet pensionist. Historien handler om penge, magt og drømme, men i stadig nye, overraskende og underholdende sammenhænge. Med indlevelse og humor formidler fortælleren de mange personers livsprojekter, både de beskedne og de ambitiøse, de naive og de kyniske. Resultatet er et nuanceret billede af nutidens Rusland, hvor alle normer er i skred. Den rette handlemåde må nødvendigvis udledes af situationen, ikke af loven.

Aleksej Slapovskij regnes blandt den nye russiske litteraturs største forfattere. Han er født i 1957 uden for Saratov i det centrale Rusland, men bor nu i Moskva. Han har været russisklærer, lastbilchauffør, radio- og tv-journalist og tidsskriftredaktør, før han blev fuldtidsforfatter. Siden 1986 har han skrevet en række romaner, fortællinger, skuespil og tv-serier, som nyder stor popularitet i hjemlandet. De russiske anmeldere fremhæver Slapovskijs evne til at formidle et indhold af filosofisk og samfundsmæssig dybde i en tempofyldt historie.

De er overalt er første danske oversættelse af Aleksej Slapovskij.