Forlaget Vandkunsten » Hvem? » Kurban Said

Kurban Said

Bag forfatterpseudonymet Kurban Said gemmer der sig et mysterium.

Der er sandsynligvis tale om et kunstnernavn for den internationale jetset-forfatter Essad Bey, der i mellemkrigstiden i løbet af få år skrev fjorten udbredte bøger, herunder biografier af Muhammed, Zar Nikolaj II, Lenin, Reza Shah og Stalin (den første biografi over herskeren på noget sprog), foruden bøger om Kaukasus og Sammensværgelsen mod verden, en bog om den sovjetiske efterretningsvirksomhed i udlandet.

Essad Bey skrev på tysk og boede i Berlin, hvor han allerede som enogtyveårig var asienekspert på Die Literarische Welt, Tysklands førende litterære magasin, hvor hans navn figurerede side om side med Walter Benjamins, Thomas Manns og Romain Rollands, og hvor han omgikkes andre sovjet-emigranter som Nabokov og Pasternak. Han udsendte sine erindringer som fireogtyveårig under titlen Öl und Blut im Orient, "Olie og blod i Orienten".

Det gik så stærkt for den unge forfatter, at han i adskillige år udsendte et banebrydende nyt værk omtrent hver niende måned. De fleste af dem blev straks ved udgivelsen oversat til engelsk, fransk, italiensk og spansk.

Men også Essad Bey var et pseudonym, for bag det gemte sig jøden Lev Nussimbaum (1905-1942) fra Baku, der konverterede til Islam og som fra sin base i 1930ernes Berlin rejste verden rundt som muslimsk fyrstesøn. Han døde i Positano i Italien, syg, isoleret og uden adgang til sine indtægter som forfatter. Historien om Essad Bey blev fortalt i bogen "The Orientalist", der blev udsendt af den amerikanske New-Yorker journalist Tom Reiss i 2005.

I ligehed med så mange andre nu forsvundne forfatterskaber overlevede Essad Beys / Lev Nussimbaums / Kurban Saids bøger ikke 2. Verdenskrigs ødelæggelser og den efterfølgende Kolde Krigs verdensbillede, der ikke havde plads til hverken Kaukasus, Islam eller fortællinger om grænseoverskridende kærlighed mellem Asien og Europa. Essad Beys Muhammed-biografi genoptrykkes dog stadig, og Ali og Nino oplever i disse år en verdensomspændende succes.

Ali og Nino