Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Gudløs ungdom » Pressen skrev

Pressen skrev

En hjernevasket generation

På tysk er romanen siden 80'erne blevet flittigt genopført og genudgivet, og her får vi pludselig "Gudløs ungdom" noch einmal i Søren Gosvig Olesens mundrette nyoversættelse. Det er en uventet genoplivelse, men romanen fremstår flot. Sprælsk moderne og sært aktuel. ... når "Gudløs ungdom" virker så moderne, hænger det ikke bare sammen med den sproglige vitalitet og sorte humor i skildringen af diktaturets absurditet. Det skyldes også dens billede af borgerskabets ulidelige lethed. Denne drøm om Det Rene Fædreland med udskillelse af De Andre; denne nationale jagt på De Forkerte, der "snylter på systemet"; denne fiskekolde ufølsomhed over for, hvordan verbal aggression kan avle fysisk vold - hvor er det, vi kender det fra? At læse "Gudløs ungdom" er en mousserende oplevelse. Det er mindre muntert, at en 71 år gammel roman om moralske skred syd for grænsen kan føles så aktuel her i vort uskyldige smørhul.

Hans Hertel, Politiken, 25. juli 2008.

Med Gud i baggrunden

Det er i sandhed et lille mesterværk, der nu udgives i dansk nyoversættelse... "Gudløs ungdom" er en roman om, hvordan et styre kan begrænse individet, og om hvordan individet bliver til masse. Det er også en fortælling om, hvordan fejhed og ondskab kan blive svære at skelne fra hinanden og om drømmen om redning gennem humanisme. Og først og fremmest er det en medrivende, uhyggelig og tindrende roman, der langt overskrider sin historiske kontekst.

Anne Lise Marstrand-Jørgensen, Berlingske Tidende, 28. juni 2008. Læs hele anmeldelsen her.

I fiskens tegn

Nu (...) findes hans vigtige og i sin tid uhyre læste roman Jugend ohne Gott i ny, sikker og velplejet fordanskning - Gudløs ungdom - ved Søren Gosvig Olesen. ... Gudløs ungdom er en sær og afmægtig bog at møde her mange årtier efter.

Niels Barfoed, Weekendavisen, 27. juni 2008.

Gud brillerer ved sit fravær

...i "Gudløs ungdom" flår Ödön von Horváth ideen om det totalitære samfund fra hinanden på en overordentlig elegant og humoristisk måde... Romanen er gjort af klassikerens hårdføre materiale, og de mange år har ikke tæret en brøkdel på dette værk, som med sin pointerende stil er hævet over tid og sted og al øvrig omskiftelighed. Takket være den fine oversættelse er den lige så åndsfrisk som den var på udgivelsestidspunktet. Den er med andre ord: Udødelig.

Henriette Bacher Lind, Jyllands Posten, 28. juli 2008.

Totalitarismens anatomi

Horváths klassiker, der sammen med sin forfatter blev blacklistet af Gestapo, giver hverken entydige eller ideelle svar, men efterlader alligevel en redningsplanke i det oprørte vand.

Morten Schoop, litteraturnu.dk, 17. september 2008. Læs hele anmeldelsen her.