Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Richard Wagner. Liv, værk, politik

Richard Wagner. Liv, værk, politik

Henrik Nebelong: Richard Wagner. Liv, værk, politik. Udgivet oktober 2008. 1. udgave. 1. oplag. 450 sider. Indbundet. 399 kr. ISBN 978-87-7695-098-9.

Tilrettelagt af Carl-H.K. Zakrisson.

Udsolgt
Richard Wagner: Liv, værk, politik er den første danske Wagner-biografi i et århundrede. 150 illustrationer, tilrettelagt af Carl Zakrisson.
"Alle pengene værd", Politiken.

Wagners liv fra proletartilværelsen i 1840ernes Paris over deltagelsen i revolutionen i Dresden i 1849 gennem erotiske affærer og skandaler frem til anerkendelse og verdensberømmelse er mere spændende end nogen operahandling.

Et hovedtema i fremstillingen er naturligvis Wagners musik. Gennem talrige nodeeksempler følger man Wagners musikalske udvikling fra de første ret konventionelle værker frem til de revolutionerende ’Ringen’, ’Tristan og Isolde’ og ’Parsifal’. Det påvises, hvordan Wagner sammen med læremesteren Liszt udviklede akkorden til at blive udtryk for følelser i lige så høj grad som melodien havde været det for tidligere tiders komponister.

Men Wagner, der selv skrev teksterne til sine musikdramaer, var også en stor og spændende forfatter. Hans tekster har påvirket talrige andre som f. eks. T.S. Eliot, James Joyce, Strindberg og Thomas Mann - et forhold, der er forblevet relativt upåagtet, fordi de fleste litterater på forhånd blot har rubriceret ham som ’komponist’. Richard Wagner: Liv, værk, politik søger at give Wagner hans retmæssige plads i litteraturhistorien gennem eksempler på hans digtning og analyse af hans værker.
’Liebe –Tragik’ ’Kærlighed – Tragik’ var de sidste to ord Wagner skrev inden han døde. Disse to ord kunne stå som overskrift over hele hans digtning. Ingen – måske bortset fra Mozart – har skildret kærligheden så betagende og gribende i musik som Wagner. Alligevel er denne kærlighed altid fatal i hans musikdramatik. Hvorfor? Richard Wagner: Liv, værk, politik forsøger at indkredse et svar ved at sammenholde værkerne indbyrdes og ved at se dem i lyset af, hvad vi ved om Wagners eget liv.

Wagner var aktiv som politisk forfatter i flere perioder af sit liv også efter Dresden-revolutionen. Han fik en overgang afgørende indflydelse på regeringsdannelsen i Bayern, og 40 år efter Wagners død blev hans politiske skrifter, der bl.a. var udtalt antisemitiske og antidemokratiske, det væsentligste grundlag for Adolf Hitlers politiske program. Bogen indeholder en omfattende dokumentation for denne sørgelige kendsgerning.