Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Af begær efter viden: Orientalisterne og deres fjender » Pressen skrev

Pressen skrev

Orientalisme - fascination eller fordømmelse?

Hans bog er en overrumplende profil af de belæste, berejste, begavede og besynerlige mennesker, der fra tidens morgen har forsøgt at beskrive og forstå Mellemøsten eller 'Orienten'. En feinschmeckers fortolkning af deres læsning, en kritik af deres konklusioner - og simpelt hen en stribe gode historier fra forskningen i den arabisk-muslimske verden.

Anders Jerichow, Politiken , 29. marts 2008.

Irwin griber sagen

kronologisk an og fortæller i sin slebne britiske ironi orientalismens historie ... det er elementært både underholdende og oplysende at læse om den lange række af, hvad der mest er farverige og mærkværdige enkeltpersoner besat af en eller anden særegen kærlighed til Orienten. (...) at man ikke bare bliver klogere på, hvor og hvor meget Said tog fejl - men at man reelt også lærer en mængde detailler om den virkelige Orient, og om hvordan udforskningen af den langt hen var uafhængig af nogen imperialisme.

Frederik Stjernfelt, Weekendavisen , 19. marts 2008.

Lektørudtalelse

Robert Irwin er en framragende og underholdende formidler af den videnskabelige beskæftigelse der har Orienten som sit sigte (...) Forfatteren favner bredt og øser af viden og indsigt, mens han gennemgår en række forfatterskaber der har haft fokus på emnet. Samtidigt hermed afvises pure alle insinuationer om orientalismen som skalkeskjul for kulturimperialime og kolonialisme ...

Finn Windfeldt Hansen, Lektørudtalelse, februar 2008.

Saftig historie

Robert Irwin skriver et saftigt sprog med holdninger, der i styrke ligner hans modstanders, men langt bedre funderet. Det er en særdeles anbefalelsesværdig bog...

Per Pilekjær, Nordjyske Himmerland, 10. februar 2008.

Orientalisme og postmodernisme

Tendensen i vores moderne samfund til altid at have en kritisk distance overfor 'de stærke' har i Irwin fået en skarp kritiker. ... Irwin tager ligefrem udgangspunkt i, at den polariserede debat i høj grad har spillet fallit, hvilket bidrager til bogens oplagte og friske stil. Læs anmeldelsen her.

Troels Krarup, litteraturnu.dk, 21. januar 2008.

Krig på kniven

En pointe for Irwin i forhold til Said er, at Tyskland ikke havde de fjerneste imperiale interesser i Mellemøsten - og at det er årsagen til, at Said forbigår den tyske skole. Den passer ikke ind i billedet. ... Bogen er velskrevet.

Carsten Bach-Nielsen, Kristeligt Dagblad, 16. januar 2008.

Den videnskabelige charlatan

smukt oversat ... spændende ... Det er en utrolig fascinerende bog, Forlaget Vandkunsten hermed udsender.

Bent Blüdnikow, Berlingske Tidende 5. januar 2008.

Til genmæle

Irwins bog fungerer fremragende som et løbende korrektiv til Said. Ja, mere end et korrektiv - det er en systematisk afvisning af Saids overfortolkninger. Interesserer man sig for orientalisme-diskussionen og blev man i sin tid forledt af Saids argumenter, er Irwins bog derfor pligtlæsning.

Dennis Nørmark, Jyllandsposten, december 2007.