Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Carsten Niebuhrs Beskrivelse af Arabien 1772

Carsten Niebuhrs Beskrivelse af Arabien 1772

Carsten Niebuhr, Niels Peter Lemche: Carsten Niebuhrs Beskrivelse af Arabien 1772. Udgivet marts 2009. 01. udgave. 01. oplag. 422 sider. Indbundet. 449 kr. ISBN 978-87-7695-040-8.

Tilrettelagt af Anne Rohweder, oversat af Hans Christian Fink.

Køb

Oversat af Hans Christian Fink og tilrettelagt af Anne Rohweder. 23 x 30 cm. Med 24 kobberstik.

Beskrivelse af Arabien er Carsten Niebuhrs officielle rapport om Den Arabiske Rejse, oprindelig udgivet på tysk i København 1772. Den udkommer nu for første gang på dansk i marts 2009 i samme pragtudstyr som "Rejsebeskrivelse fra Arabien..."

Beskrivelse af Arabien er lige så morsom og skarpt iagttaget som Carsten Niebuhrs "Rejsebeskrivelse...", hvis to store bind Forlaget Vandkunsten udsendte i 2003 og 2005. I bogen forsøger Niebuhr at besvare de 100 spørgsmål om arabisk kultur, sprog og natur, som Frederik den Vs ekspedition til Det lykkelige Arabien 1761-1767 fik med på rejsen.

Niebuhrs svar handler om alt mellem himmel og jord, for han måtte også forsøge at svare på spørgsmål inden for sine omkomne rejsefællers områder. Han skriver om hvorvidt Bibelens tobenede bjergmus faktisk eksisterer og om det er muligt at finde stedet hvor israelitterne krydsede Rødehavet. Han skriver om jøder, zarathustrianere og kristne, om omskæring som tværreligiøst fænomen, om geografi, politik, sprog og planter og om betydningen af jomfruelighed blandt araberne:

"Hvis en muhammedaner gifter sig med en pige, og der står i ægteskabskontrakten, at hun stadig skal være ren jomfru, så søger han af den grund at finde tegnet derpå. Da den unge piges familie må forvente at få hende tilbage i det tilfælde at hun dumper, så tager faderen ofte alle forsigtighedsregler i brug for at kunne undskylde sig, hvis hans datter ved et uskyldigt uheld skulle have mistet tegnet på sin jomfruelighed. For eksempel: I Aleppo hørte jeg om en araber, der lod kadien opsætte en bevidnet attest på, at hans datter var faldet af en kamel, hvorved hun havde pådraget sig denne skade."