Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Min Sundheds Forliis. Frederik Christian von Havens rejsejournal fra Den arabiske Rejse 1760-1763 » Pressen skrev

Pressen skrev

Skurken har ordet

...I princippet den helt rette mand at skikke til Arabien. Hvis det altså ikke lige havde været for hans menneskelige egenskaber. Det er ganske vist akkurat disse egenskaber, der gør hans dagbog til så fantastisk læsning, et jammers minde uden lige, en uendelig mængde af højst fornøjeligt "Kagleri og Misforstaaelser"...En velskrivende skurk.

Bjørn Bredal, Politiken, 1. oktober 2005

Årets bogarbejde

Frederik Christian von Havens rejsejournal fra ekspeditionen til "Det lykkelige Arabien" har mere end 200 år bag sig og kommer først nu på tryk. Det er blevet en bog i et stateligt, næsten monumentalt format og i et dejligt udstyr. Bogen er forsynet med et halvbind med lærredsryg og præg på ryg og forperm holdt i sarte matchende grå nuancer, med grå silkesnor og snitfarve i samme skriggule nuance som forsatspapiret. Bindets typografi er som bogens tekst i øvrigt sat med den smukke nye skrift Niebuhr Antikva. Til bindet føjer sig et smudsomslag med serigrafisk tryk i to farver med von Havens egen håndskrift som gennemgående og dekorativt element. Man skal holde tungen lige i munden, når man sætter så mange grafiske virkemidler i spil, som det sker på bindet og smudsomslaget til denne bog. Det er lykkedes og er flot og kontrolleret udført med en sikker sans for æstetisk form, farve- og materialevalg. Så smukt kan en bog præsentere sig anno 2006.

Jørgen Sparre og Christian Kaaber, Årets Bogarbejde 2005, Forening for Boghaandværk

Von Havens

Det drejer sig om en meget fint gennemarbejdet filologisk, kommenteret og tekstkritisk udgave af et mere eller mindre internt arbejdsdokument”.
Carsten Bach-Nielsen, Kristeligt Dagblad, 19. november 2005

Mere bibliofil end filolog

von Havens rejsedagbog er udgivet i sammen pragtudstyr som Niebuhrs. Den tager sig indbydende ud og er indlejret i gode indledninger og forklarende kommentarer. Som endnu et vidnesbyrd fra Den Arabiske Rejse føjer den facetter til det samlede indtryk og kompletterer de andre deltageres begrænsede synsvinkler, og man skulle derfor være et skarn, om man ikke også her var taknemmelig for den store udgivelsesbedrift, som det under alle omstændigheder må siges at være.
Frits Andersen, Weekendavisen, 14. oktober 2005
.

Døden i Mokka

von Havens bidrag til den arabiske rejse er da meget beskedent. Dér hvor han kunne have gjort et kup, på klosterbiblioteket i Sinai, havde han ikke anskaffet sig det fornødne adgangsdokument og blev ikke lukket ind. Skurk eller ej, så fremstår von Haven i sin rejsejournal som en mand med mange undskyldninger for ikke at komme ret langt med sin opgave. Han kunne arabisk og kunne have drevet det vidt. Han døde i det såkaldt lykkelige Arabien, langt borte fra den vestlige verden, hvor han befandt sig bedst”.
Lars Handesten, Berlingske Tidende, 15. oktober 2005

Anmeldelse

Er bogen da en lidelse at komme igennem, side op og side ned med en utålelig, selvoptaget kværulant? Nej, tværtimod. Det er et fascinerende dokument, der foreligger, i samme overdådige udstyr som Niebuhrs rejsebeskrivelse. von Haven er menschlich, allzumenschliches, men netop derfor mere fascinerende, som menneske end Niebuhr.”

Mikkel Thrane Lassen, historie-nu.dk

Boganmeldelser

von Havens rejsejournal er et gedigent værk, der giver et fascinerende indblik i et kapitel af den nærorientalske videnskabshistorie med dens omkostninger og dens sejre.

Papyrus, 2/2005