Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Richard Wagners Parsifal

Richard Wagners Parsifal

Henrik Nebelong, Richard Wagner: Richard Wagners Parsifal. Udgivet januar 2004. 1. udgave. 1. oplag. 92 sider. Hæftet. 200 kr. ISBN 87-91393-32-9.

Tilrettelagt af Carl-H.K. Zakrisson.

Køb

Den 4. juni 2004 udkom Henrik Nebelongs bog Richard Wagner: Parsifal. Et festspil til helliggørelse af teatret. Tysk og dansk tekst med indledning og kommentarer. Hæftet, 92 sider. Tilrettelagt af Carl-H.K. Zakrisson og med omslag af H.C.Ericson. Bogladepris 200 kr.

Bestilles via boghandleren eller direkte fra forlaget.

Om Parsifal:

Wagners sidste sceneværk Parsifal er gådefuldt og mangetydigt som et religiøst mysteriespil. Det fortæller historien om gralsriddernes syge konge Amfortas, der har mistet det hellige relikvie, ridderne besad sammen med gralen: det spyd, hvormed Jesus blev stukket i siden, da han hang på korset. "Dåren" Parsifal, der modstår de seksuelle fristelser, Amfortas var faldet for, genvinder spyddet til gralsridderne og bliver ny gralskonge.

På overfladen altså et stykke om at helten når sit mål gennem seksuel askese. Men i et dybere lag nærmest den modsatte historie: for Parsifal er opbygget som en rituel handling, hvor symbolet for det mandlige køn, spyddet, og symbolet for det kvindelige køn, gralsskålen, skal føres sammen.

På et tredje plan er Parsifal fortællingen om den kristne kirkes elendighed og forfald i moderne tid og om de lige så elendige moderne samfund med deres perspektivløse nydelsessyge.

Kyskhedsevangelium – seksualritus – religions- og samfundskritisk drama. Og Parsifal er meget, meget mere, men dog først og fremmest et musikværk af enestående skønhed, hvis tonesprog den dag i dag giver ekko i den europæiske musiktradition. Sideløbende tysk og dansk tekst, med indledning og musikalsk gennemgang.