Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Carsten Niebuhrs rejsebeskrivelse fra Arabien og andre omkringliggende lande bind I » Pressen skrev

Pressen skrev

Bringer læseglæden tilbage

Carsten Niebuhrs Rejsebeskrivelse fik årets flotteste og største boganmeldelser i 2003.

Politiken ofrede hele forsiden af avisens kultursektion den 19. august. Bjørn Bredal skrev i sin anmeldelse bl.a.: "dansk verdenslitteratur. Hvilken fest, at rejsebeskrivelsen nu omsider udsendes i en komplet oversættelse, pragtfuld i udstyret og alligevel økonomisk tilgængelig for enhver...".

Også Kristeligt Dagblad bragte den 19. august en anmeldelse over en hel side: "Med udgivelsen kan man føle, at Danmark alligevel i det lange perspektiv har et vist format; at der her lever folk med et vidsyn og en verdensåbenhed, der går tilbage til en oplysningstradition, som ikke agtede og hægede om kulturelle grænser i den grad, man gør det i dag..." skrev Carsten Bach-Nielsen.

Berlingske Tidende gav udgivelsen seks stjerner ud af seks mulige den 19. august. Anmelderen, Lars Handesten, skrev: "Må gøre enhver bogelsker blød i knæene.. "

I Fyens Stiftstidende skrev kulturredaktør Peter Hagmund den 26. august: under overskriften Glæden ved at læse: "En bog så smuk og gedigen som i gamle dage... Niebuhrs rejsebeskrivelser bringer læseglæden tilbage ... Carsten Niebuhrs rejsebeskrivelser er stor verdenslitteratur. Hans dagbøger er centrale værker i beskrivelsen af de arabiske lande i slutningen af 1700-årene. Men den er også så spændende som Jules Vernes eventyrmættede fortællinger. Jeg glæder mig til andet bind!"

Weekenddavisen bragte en stort opsat omtale på forsiden og side 2 af bogtillægget 15.-21. august. I sin udgave 5.-11. september udnævnte Weekendavisens anmeldere Niebuhrs Rejsebeskrivelse til "Månedens bog", og anmelderen, Fritz Andersen, skrev under overskriften Den fordomsfrie: at "..der er virkelig tale om en udgivelsesbedrift af de helt store, når første bind af Niebuhrs Rejsebeskrivelse nu foreligger i en fuldstændig og pragtfuld udgave på dansk. Værket er tilmed forsynet med en kyndig og klar indledning af Michael Harbsmeier, hvor Niebuhrs dialogiske og multiperspektiviske beskrivelser sættes ind i en historisk sammenhæng (...) Slår man således op på en tilfældig side, vil man snart læse videre i fodsporet på denne kloge og fordomsfri rejsende, der uden artisteri eller litterær fikumdik og uden den kulturrelativistiske byrde, som plager vores egen tid, forsyner os med dugfrisk viden om en verden, vi endnu ikke kender".

Danmarks Radio omtalte bogen i Morgenmagasinet på program 1 den 19. august. Samme dag anmeldte Kulturnyt på P1 udgivelsen under overskriften: "Carsten Niebuhrs "Rejsebeskrivelse fra Arabien og andre omkringliggende lande" fra 1774 udgives nu for første gang uforkortet på dansk. "

Den 31. august præsenterede Connie Hedegaard bogen i Deadline på DR2 .

"Niebuhrs rejsebeskrivelse, der er skrevet på tysk, er oversat fremragende og kongenialt af Hans Christian Fink. Tilsammen er de to bind på over 1200 sider og vejer over 6 kilo! Det er overdådigt udstyrede værker, og de færreste bogelskere vil i deres samling have noget lignende". Mikkel Thrane Lassen, historie-nu.dk