Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Sjælemesse » Pressen skrev

Pressen skrev

Fra mesterens hånd

Hendes billedsprog bevæger sig ubesværet mellem det ny og det gamle, stillejet svinger mellem patos og nøgternt, hårdkogt sprog – og endelig er Kristný formentlig den digter, der nærmest arketypisk formår en æstetisk stringent samtale hen over århundreder og årtusinder, hvor det mytiske og moderne smelter sammen i en særpræget og original stemme.

[...]

Jeg kender ikke mange digtere, der med så legende lethed i sproget kan mane billeder frem og skrive eksistensen ud i et sprog, som potentielt set alle kan gå til. Digtningen er ikke svær, når man læser Kristný, den er kompleks, legende, eksistentielt tung og skøn.

[...]

Myternes sprog stikker deres rimpede øjne frem flere steder i Kristnýs bøger. Hver gang det sker, er det med en selvfølgelighed - skrevet frem med en mesters hånd.

Christian Stokbro Karlsen, Nordjyske Stiftstidende, september 2019 (6 ud af 6 stjerner)

Smukt og sorgfuldt om sjælemesser

Den islandske digter Gerdur Kristny, født i 1970, er en stemme, der er værd at lytte efter. I levende live er hun skarp, rap i replikken og overordentlig morsom. Morsom er imidlertid ikke det genkommende emne i hendes forfatterskab: vold mod kvinder.

I langdigtet ”Blodhingst”, der kom på dansk i 2011, gendigtede hun fortællingen om et bruderov fra ”Den ældre edda”, og romanen ”Drapa” handlede om et kvindemord i Reykjavik. Hendes seneste bog hedder ”Sjælemesse”. Den udkom sidste år i Island og er nu formfuldendt oversat til dansk.

[...]

Gerdur Kristny er en sprogmusikalsk begavelse. Hun skriver med bogstavrim og rytme, som trækker trådene tilbage til den islandske litterære edda-arv.

[...]

”Sjælemesse” er ikke en lang digtsamling. Der står ikke meget på hver side, men det, der står, er helt skarpt, billeddannende, skræmmende og meget sorgfuldt. Bogen er ydermere smukt grafisk tilrettelagt af Anne Rohweder.

Mai Misfeldt, Kristeligt Dagblad, september 2019 (5 ud af 6 stjerner)

Verden er af lava

[...] udmærkede billeder og udmærkede digte leverer udmærkede, danske digtere rigeligt af i forvejen, dem har vi altså ikke brug for at importere fra søsternationers blandede poetiske landhandler.

Lars Bukdahl, dobbelt anmeldelse i Weekendavisen med Til rette vedkommende af Einar Már Guðmundsson udgivet på Lindhardt og Ringhof, oktober 2019