Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Zeitgeist » Pressen skrev
Pressen skrev
Blev ”den scandinaviske halvø” sprængt
til atomer i 1500-
Arkæologen og historikeren Jane Mondrup har skrevet en både sær og fængende roman i en genre, som i mangel af bedre betegnelser må kaldes et miks af fantasy, scifi og steampunk [...]
Lykkeligvis skriver Jane Mondrup med stor flair for historiske miljøer, så selv læsere, der normalt ikke ville drømme om at hoppe ud i fantasy eller sci-
Christian Møgeltoft, Jyllands-
Zeitgeist: Overbevisende dansk science-fiction af Jane Mondrup
Dansk science fiction ser vi desværre ikke så tit. Derfor sagde jeg straks ja, da jeg blev tilbudt at anmelde Zeitgeist. Det viste sig at være en god beslutning, for bogen er en spændende rejse gennem en steampunk-
Ejvin Rode, vores hovedperson, vågner op på et soveværelse der ikke er hans eget. Som den rationelle underviser filologi (sprogvidenskab) Ejvin er, finder han straks på en masse forskellige forklaringer – undtagen den rigtige; at han er vågnet i 1890, i en fortid der ikke eksisterer i den tid han husker. Selv er han fra vores velkendte 21. århundrede, men det årti Ejvin vågner i, kan ikke findes i de historiebøger han (og vi) voksede op med. Historiske opdagelser er sket hundredevis af år før ‘vor tid’, og den verden han vågner op til, har opfindelser der ikke hører til i hans version af 1890’erne.
Forvirret? Godt! Grundelementet i Zeitgeist er hovedpersonens forvirring, og den smitter i høj grad af på læseren. (...)
Da jeg endelig indfandt mig med rytmen af sproget, fik jeg hurtigt læst de sidste tre fjerdedele af bogen – det tog mig blot et par timer, så var den desværre slut. Jeg skriver ‘desværre’, for Zeitgeist er god. Mondrup formår at stille (adskillige) filosofiske spørgsmål, føre sine karakterer igennem alskens drama og hektisk aktivitet, samt skabe grobund for en interessant verden, der sagtens kunne udfoldes noget mere. I løbet af min læsning blev jeg let frustreret over den hastighed, hvormed tingene skete – karaktererne fik ikke udfoldet deres motivationer, og de føltes ofte blot som brikker der blev flyttet rundt på et bræt, mens de forklarede plottet til hinanden. Det skete også at de filosofiske spekulationer satte det ellers veldrejede plot helt i stå, hvilket var en skam. Til gengæld var Ejvins verden af 1890 et ekstremt interessant sted at være, og jeg er vild med de historiske felter, Mondrup bevægede sig rundt i. Alt i alt var det en god omgang steampunk-
Zeitgeist er for alle danske science fiction fans, historienørder, fantasy elskere og filosofiske læsere, der nyder gode plots, interessante kontrafaktiske spekulationer, og steampunk.
Køb den i din lokale boghandel.
Lea Foged. Boguglen -
Jane Mondrup: Zeitgeist
Zeitgeist er det tyske ord for tidsånd og bruges om en given historisk periodes tendenser og ideer. Her i bogen opleves netop mødet mellem forskellige tidsånder. Det er egentlig også essensen i steampunk-
Hele romanen emmer af græsk mytologi og filosofi, og vi møder både titaner og Platon samt en idealisering blandt visse karakterer af Platons ideer om den ideelle stat. Jeg vil ikke sige, at man skal være filosofisk velfunderet for at læse denne bog, men man skal nok give sig lidt ro til at læse og forstå, når bogen også fører læseren ned ad de filosofiske abstrakte stier i en udredning om forståelsen af tid som begreb og de implikationer, tidsrejser nødvendigvis må have.
Der synes også at ligge et budskab, om at uanset hvordan tiden udvikler sig, så vil menneskets natur være den samme – det gælder både de positive og de negative kvaliteter, vi besidder: fra den selviske motivation til ønsket om at ville gøre verden til en bedre version af sig selv.
Selvom jeg havde en lidt antiklimatisk følelse over slutningen, så vil jeg meget gerne anbefale denne bog. Den forener filosofien og naturvidenskaben på en glimrende måde, og Zeitgeist er ganske velskrevet.
Jonas Dinesen, Bogblogger.dk, 27. juni 2019
Verden er vås
Hvad nu, hvis en af de tidlige alkymister allerede i 1500-
[...]
Verden tenderer til forskelsløst kaos; det er Termodynamikkens Anden Lov, vi ser i funktion som litterær mekanik. Personerne er konturløse, knap nok irriterende, scenerne retningsløse, og begivenhederne uvedkommende.
Ærgerligt.
Anne Knudsen, Weekendavisen, februar 2019
Lektørudtalelse
Romanens blanding af science fiction, fantasy og historie iblandet lidt steampunk gør den til et interessant bekendtskab også for andre end dem, der normalt læser science fiction og fantasy. Her hvirvles man som læser ind i en helt anderledes verden, hvor tidsbegrebet er foranderligt, så man må indimellem holde tungen lige i munden.
Vurderet af Rikke Bruun