Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Zeitgeist » Pressen skrev

Pressen skrev

Blev ”den scadinaviske halvø” sprængt
til atomer i 1500-tallet?

Arkæologen og historikeren Jane Mondrup har skrevet en både sær og fængende roman i en genre, som i mangel af bedre betegnelser må kaldes et miks af fantasy, scifi og steampunk [...]
Lykkeligvis skriver Jane Mondrup med stor flair for historiske miljøer, så selv læsere, der normalt ikke ville drømme om at hoppe ud i fantasy eller sci-fi, vil få en interessant og tankevækkende læseoplevelse.

Christian Møgeltoft, Jyllands-Posten, februar 2019 (4 ud af 6 stjerner)

Verden er vås

Hvad nu, hvis en af de tidlige alkymister allerede i 1500-tallet fandt ud af at spalte atomerne? Hvad nu, hvis han hed van Hohenheim ligesom i den underafdeling af manga, der kaldes anime og engang i 1550erne forårsagede en gigantisk atomeksplosion et sted ved Øresund? Og hvad nu, hvis denne eksplosion ikke bare dræbte det meste af den skandinaviske befolkning, men også rev hul i selve tiden, nej Tiden, så parallelle verdener udviklede sig, og forskellige personer begyndte at smatte rundt mellem tidsaldrene? Og hvad så nu, hvis en temmelig kedsommelig dansk undervisningsassistent i klassisk filologi fra 2010erne lige pludselig befinder sig i England i 1890, i en verden, der har udviklet sig ad en af de veje, som var mulige fremtider i 1500-tallet, men som ikke er realiseret i det univers, vi kender? Ja, hvad så? Hvordan ville en fortælling så kunne folde sig ud? Hvis De allerede har måttet sluge Deres overskæg for at acceptere disse præmisser, skal jeg ikke bebrejde Dem.

[...]

Verden tenderer til forskelsløst kaos; det er Termodynamikkens Anden Lov, vi ser i funktion som litterær mekanik. Personerne er konturløse, knap nok irriterende, scenerne retningsløse, og begivenhederne uvedkommende.

Ærgerligt.

Anne Knudsen, Weekendavisen, februar 2019

Lektørudtalelse

Romanens blanding af science fiction, fantasy og historie iblandet lidt steampunk gør den til et interessant bekendtskab også for andre end dem, der normalt læser science fiction og fantasy. Her hvirvles man som læser ind i en helt anderledes verden, hvor tidsbegrebet er foranderligt, så man må indimellem holde tungen lige i munden.

Vurderet af Rikke Bruun