Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Alene i Danmark. Tanker om hus og hjem » Pressen skrev

Pressen skrev

Drømmenes hus: En amerikaners periodiske eksil i et dansk bondehus

De, der bor i gamle huse, ved besked. Det knirker og knager og vidner om det spøgeri, som ingen rationelle tror på, men som derfor godt kan være rigtigt. Afhængigheden til et sted, der rækker langt ud over egen fysisk tilværelse, er ligeledes velkendt for den afhængige. Her trives disse drømme og dagdrømme befrugtet af forestillingerne om fortiden.

Den, netop den, er George Blechers trygge tilflugtssted, indtil også dette rystes af den umiddelbare histories realiteter. Det lille danske hus og dets stilfærdige, men uafviselige minder driver Blecher på pilgrimsrejse til Litauen, hvorfra hans slægt stammer.

Bortset fra forældre og bedsteforældre tog Holocaust dem alle. En dag står Blecher ikke langt fra sine forfædres hus i en fjern landsby og må erkende, at på det sted, han nu står, lige under hans fødder, ligger benene af 20.000 jøder, myrdet i 1943 ved nakkeskud. Gemt og glemt. Også en slags maison onirique, kan man mene.

Nanna Lund har fordansket George Blecher, hvis dansk ifølge ham selv ikke rækker til nuancer, og har i sin sprogtone ramt det vemod, der er bogens grundtema. Det er godt gjort, og godt gjort af forfatteren, at dette meget fine essay om følsomme sager aldrig et øjeblik bliver sentimentalt og uvedkommende.

Georg Metz, Information, 25. januar 2019.

Lektørudtalelse

En meget charmerende skildring af Blechers forsøg på at skabe sig et hjem i en stadigt mere omskiftelig og flygtig verden. Bogen fungerer fint i samspillet mellem at være familiehistorie, erindringsbog og et psykologisk studie af rodløshed og hjemlængsel.

Vurderet af Peter Holm Rasmussen