Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Hovedstaden » Pressen skrev

Pressen skrev

Når svinet slippes løs i EU

Alt er (...) forbundet i Robert Menasses virtuost skrevne roman, som med sin tragikomiske tilgang til den almindelige forvirring, sin bundethed til et bestemt sted og sin generøse kollektivitet giver mindelser om ingen ringere end Thomas Mann.

Den er, i al sin kompleksitet, en perfekt og skarpt skåret skildring af et uperfekt system og dets uperfekte mennesker. Og sjovt nok ikke spor forvirrende.

Søren Kassebeer, Berlingske Tidende, 29. november 2018, seks stjerner

Så kommer alle de svin

Robert Menasse skriver med vild virtuositet og læner sig hele tiden op ad Robert Musil og ’Manden uden egenskaber’. Romanen rummer en vældig viden om alt det europæiske netop i disse år med migrationer, populisme og al god grund til at sige ’aldrig mere Auschwitz’.

Bjørn Breddal, Politiken, 14. december 2018, fire hjerter

Når en historie skal fortælles, hvorfor så ikke gøre det storslået?

Gang på gang er der blevet blæst i trompeter og basuner fra forlagene om, at nu er den her, den store samtidsroman som led en uforklarlig død i årene efter 1. Verdenskrig. Men fandeme om der ikke er noget om snakken. (...) man kan kun håbe på, at han [Robert Menasse] ikke er en enlig litterær svale, men er fortroppen for den polyfone stemmes genkomst med alt, hvad det indebærer af mangfoldighed og samtidskritik.

Søren E. Jensen, Atlas' bogtillæg, #4 2018

Robert Menasse: Hovedstaden

Hovedstaden er satirisk, bidende og sjov, og Menasse ligger ikke fingrerne imellem. Men den er samtidig også indfølende, for hver af dens selvoptagede karakterer har alligevel et strejf af godhed, en kerne af menneskelighed, af ønsket om at gøre verden lidt bedre – selv hvis det faktisk kommer bag på dem selv. Det er denne lille forståelse for det menneskelige, der gør bogen så absolut læsværdig og underholdende. Det er nemt nok at hænge nogen ud – og når det kommer til EU er det nogengange alt for nemt – men at gøre det sylespidst og så alligevel med varme, det er en kunst. Der er en grund til at østrigske Menasse har vundet priser for denne roman!

Katrine Lester, bogblogger.dk, 10. december 2018

Lektørudtalelse

Satirsk kalejdoskopisk roman om EU og dets fortræffelige fortræffeligheder omkring et jubilæumsevent, der sætter hele den europæiske hovedstad på den anden ende.

Som samtidsroman er den uovertruffen. Personerne er alle tegnet med stor indlevelsesevne og flair for det absurde. Man både griner og bider negle under læsningen.

Vurderet af Peter Holm Rasmussen