Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Hovedstaden » Pressen skrev

Pressen skrev

Når svinet slippes løs i EU

Alt er (...) forbundet i Robert Menasses virtuost skrevne roman, som med sin tragikomiske tilgang til den almindelige forvirring, sin bundethed til et bestemt sted og sin generøse kollektivitet giver mindelser om ingen ringere end Thomas Mann.

Den er, i al sin kompleksitet, en perfekt og skarpt skåret skildring af et uperfekt system og dets uperfekte mennesker. Og sjovt nok ikke spor forvirrende.

Søren Kassebeer, Berlingske Tidende, 29. november 2018, seks stjerner

Under overskriften Årtusindets bedste bøger skre Søren Kassebeer igen den 7. februar 2021:

Søren Kassebeer anbefaler: Grise og dæmoner i Europas hovedstad

Fenia Xenopoulou, ansat ved Europa-Kommissionens afdeling for kulturelle anliggender, har fået stillet den utaknemmelige opgave at forbedre institutionens image. Hun rådfører sig med en kollega, der kommer med et forslag, der er lige så ambitiøst, som det på forhånd er dødsdømt, og hvordan dét spænder af, kan man læse i den østrigske forfatter Robert Menasses formidable roman »Hovedstaden«. Titlen henviser til Bruxelles, hvor offentligheden i romanens begyndelse er mest optaget af myndighedernes forsøg på indfange en gris, der måske er flere grise, og de firbenede bidrager også senere til muntre forviklinger, men det er de tobenede, der har hoved-og birollerne: Ud over de allerede nævnte en vidunderligt excentrisk italiensk EUansat, en muligvis syg politikommissær, der skal opklare et mord, en ensom holocaustoverlever og mange andre, der bor og/ eller arbejder i Europas bureaukratiske og politiske centrum.

»Hovedstaden« er en skøn satire over EU, men også en bevægende roman om menneskelig skrøbelighed - og en sublim advarsel om, hvor galt det kan gå, hvis grisene og dæmonerne slippes løs.

Så kommer alle de svin

Robert Menasse skriver med vild virtuositet og læner sig hele tiden op ad Robert Musil og ’Manden uden egenskaber’. Romanen rummer en vældig viden om alt det europæiske netop i disse år med migrationer, populisme og al god grund til at sige ’aldrig mere Auschwitz’.

Bjørn Breddal, Politiken, 14. december 2018, fire hjerter

De europæiske griseri

"Dér løber en gris!" Med de fire ord åbner Robert Menasse sin 434 sider lange "Hovedstaden", der er så meget på én gang - satire, thriller, systemkritik - men først og fremmest et portræt af EU-byen Bruxelles og de mennesker, der lever der.

Østrigske Menasse ved tydeligvis meget om begge dele og kan i dén grad skrive. Og altså også om grise. For EU er på den ene side tænkt som et fredsprojekt, men er altså også en kolossal svineindustri, og dén side introduceres elegant med grisen, der på romanens første sider løber forvildet rundt i Bruxelles' centrum og forbi en række af romanens karakterer, der på den måde introduceres. Der er de lidt sørgelige EU-bureaukrater Fenia Xenopoulou og Martin Susman, den smådemente holocaust-overlever David de Vriend, politikommissær Émile Brunfaut og mange flere til.

Alle bringes ganske hurtigt i spil, og gennem romanen sammenfletter og udfolder Menasse dygtigt deres liv og drømme, der i det meste er rettet mod karrieren. Som Fenia: "Hun havde ikke noget privatliv mere, ingen lænker, nu var der kun den frie verdenshandel tilbage." Humoren i citatet er også typisk for Menasse, der er begavet, syrlig og gerne udsætter sine karakterer for skæbnens ironi.

Jeppe Krogsgaard Christensen, Kristeligt Dagblad, 2. februar 2019, fire stjerner

Grisen er løs

Lad det straks være sagt: Det er en fremragende bog, suverænt komponeret, morsom, levende og mystisk. En vandring rundt i en storby med skyldige referencer til østrigsk litteraturs store moderne klassiker: Robert Musils »Manden uden egenskaber«

[...]

En roman om korruption, karriereisme og bedrag i EU-systemet, og om enkelte idealistiske menneskers kamp for en bedre verden. I disse tider med samme institution i vild opløsning, spørger man sig selv: Er det det, vi lige nu har brug for? Bør vi ikke hellere stå sammen om resterne af en europæisk enhed - i stedet for at kritisere systemet? Kan man gøre begge dele? Jeg har ikke noget svar, men er glad for at Robert Menasse stiller spørgsmålene på en så underholdende måde.

Steen Klitgård Povlsen, Litteraturmagasinet StandArt, 1. april 2019

Når en historie skal fortælles, hvorfor så ikke gøre det storslået?

Gang på gang er der blevet blæst i trompeter og basuner fra forlagene om, at nu er den her, den store samtidsroman som led en uforklarlig død i årene efter 1. Verdenskrig. Men fandeme om der ikke er noget om snakken. (...) man kan kun håbe på, at han [Robert Menasse] ikke er en enlig litterær svale, men er fortroppen for den polyfone stemmes genkomst med alt, hvad det indebærer af mangfoldighed og samtidskritik.

Søren E. Jensen, Atlas' bogtillæg, #4 2018

Robert Menasse: Hovedstaden

Hovedstaden er satirisk, bidende og sjov, og Menasse lægger ikke fingrene imellem. Men den er samtidig også indfølende, for hver af dens selvoptagede karakterer har alligevel et strejf af godhed, en kerne af menneskelighed, af ønsket om at gøre verden lidt bedre – selv hvis det faktisk kommer bag på dem selv. Det er denne lille forståelse for det menneskelige, der gør bogen så absolut læsværdig og underholdende. Det er nemt nok at hænge nogen ud – og når det kommer til EU er det nogen gange alt for nemt – men at gøre det sylespidst og så alligevel med varme, det er en kunst. Der er en grund til at østrigske Menasse har vundet priser for denne roman!

Katrine Lester, bogblogger.dk, 10. december 2018

Lektørudtalelse

Satirsk kalejdoskopisk roman om EU og dets fortræffelige fortræffeligheder omkring et jubilæumsevent, der sætter hele den europæiske hovedstad på den anden ende.

Som samtidsroman er den uovertruffen. Personerne er alle tegnet med stor indlevelsesevne og flair for det absurde. Man både griner og bider negle under læsningen.

Vurderet af Peter Holm Rasmussen