Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Smarties » Pressen skrev

Pressen skrev

Veninder er vigtigst i verden
- Teenager i 1980'ernes Reykjavik

Der kan ske meget på et halvt år, når man er 15 år gammel. Fortælleren i Smarties udvikler sig subtilt igennem romanen, så man knap bemærker det undervejs, men når man når sidste side, bliver det tydeligt, at noget i hendes selv- og verdensbillede har forandret sig. Hun er lidt en drømmer, som prøver at være smart, men der er også selvsikkerhed og selvindsigt under det famlende ydre. Gerdur Kristný er en af Islands mest markante digtere, og sproget i Smarties er kortfattet og præcist, ofte med fine, overraskende billeder: »Der var kommet flere unge på Laugavej. Alle havde fået den idé at nyde de sidste dage, inden skolen begyndte. Oven på sommerens arbejde var vi som søfolk med lommerne fulde af krøllede sedler.« Romanen er ved første øjekast let og morsom, men den har også tyngde og et underliggende alvor, som gør indtryk.

Kristin Vego, Information, 7. december 2018

Veninde på prøve

Alt er præcist beskrevet og ladet med mening. Smarties er kort, men oplevelsen stor.

Bogen slutter med en ny begyndelse. I sidste ende kan vi ikke helt lade være med at tage farve af vores omgivelser, synes Kritný at sige. Men vi kan prøve at omgive os med mennesker, vi ikke skal skifte alt for meget kulør for at matche.

Erik Barkman, Weekendavisen, 16. november 2018

Varm og humoristisk læseoplevelse

Smarties er en meget fin og velskrevet roman, der med ømhed og ægthed beskriver et ungt pigesind i forandring. Ønsket om at passe ind og svare det rigtige på de vigtige spørgsmål fylder præcis lige så meget som angsten for den store verden, der i løbet af 1980’erne rykker tættere og tættere på. Romanen fremmaler et sødt og genkendeligt billede af både 80’ernes tendenser, mode og livssyn, men også af bevægelsen fra barn til voksen, som alle vil kunne genkende.

Karina Høyer, litteratursiden.dk, 22. oktober 2018

Gerður Kristný: Smarties

Smarties er en rigtig fin roman om det store barn, der i løbet af en sommer bliver til en ung pige, der er klar til at starte i gymnasiet. (...) Det er en fortælling om at løsrive sig, om at danne venskaber og om at finde sig selv og sin egen identitet. Det lyder banalt, men det er troværdigt skildret, og værd at læse om, selv for en helt voksen kvinde som denne anmelder.

Jane Andersen, bogblogger.dk, 10. november 2018