Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Vinduet mod syd » Pressen skrev

Pressen skrev

En klage, der klinger skønt

Det islandske landskab danner både klangbund og ramme for historien. Fortælleren har isoleret sig i et sommerhus i det nordlige Island, hvor han kun abrudt af sporadiske afstikkere til fyret og den nærliggende iskerby forsøger at skrive en roman, som nægter at lade sig skrive.

Alt overlødigt ordfrås er skåret bort, og tilbage står en knap, komprimeret og næsten nøgen prosa, der suggestivt registrerer naturbegivenheder som små sjælebilleder omkring sig. (...) Ordekvilibristen Gyrdir Elíasson er én af Islands store litterære stemmer i tiden – og bestemt et bekendtskab værd.

Kathrine Maria Amann, Kristeligt Dagblad, 31. oktober 2018, fem stjerner ud af seks mulige

Galgenhumoristen

I løbet af romanen flyder virkelighed og uvirkelighed mere og mere sammen, uden at man som læser kan - eller skal - afgøre, om det er forfatteren, der roder tiderne sammen, eller om det er tiderne, der ud- og indfolder sig mellem fortid og nutid. (...) Det flimrende menneskeliv i den [Vinduet mod syd] er levende, så man selv lever med.

Karen Syberg, Dagbladet Information, 6. oktober 2018

Duften af forladthed

Der er grund til at spidse ører, når minimalismens bedste jonglører tager fat på kærligheden. Kan en sprogligt lidenskabsløs form bruges til at formidle den magi, der får mennesker til at række ud efter hinanden? Og hvad når pendulet svinger tilbage, kan desperationen over at blive svigtet beskrives med lakonisk refererende ord? Gyrdir Elíassons lille roman Vinduet mod syd viser, at svaret er ja.

Birte Weiss, Weekendavisen, 28. september 2018

Litterær lækkerbisken fra Island

Gyrdir Elíasson er en fremragende fortæller med sans for det sproglige. Stilen er jordnær, og knebet med indimellem at skrive forfatterens egen virkelighed sammen med fiktionen er fantastisk vellykket og underholdende.

Line Hoffgaard, litteratursiden.dk, 10. oktober 2018, læs hele anmeldelsen her

Minimalistisk præcision om kriser i livet

At læse Vinduet mod syd er som at tage i sommerhus en efterårsweekend uden planer. At lade sig overmande af ro, bare at være i livet i en forfriskende enkelthed. Her er intet hastværk, tom underholdning og chokerende plottwists. Skriften er enkel, den er kraftfuld, det er stor litteratur i småt format. Læs den, og tag dig god tid.

Sofie Andkjær, litteraturformidleren.dk, 5. oktober 2018, læs hele anmeldelsen her

Linjer om Gyrðir Elíasson

Den kan noget, denne roman. Den er vanlig stilfærdig. Den er så lavdæmpet og så melodisk og stemningsfuld, at jeg har mere end lidt svært ved at få armene ned igen (...).

Martin Rytter Handberg, litteraturlinjer.dk, 19. september 2018. Læs hele anmeldelsen her

Menneskets isolation og dialogen med sig selv

Det er utroligt, hvad Elíasson formår at få fortalt på trods af sit minimalistiske sprog. Han springer febrilsk rundt, men det glider lindt og luftigt for læseren. Samtidig er hans ironiske og sarkastiske humor placeret som perler på en snor, hvilket resulterer i, at man klukker af grin. At tage denne romantiserede og intellektuelle tematik ned på jorden og give den et liv i forhold til omverdenen er en stor bedrift af Gyrðir Elíasson.

Martin Minka Jensen, modspor.dk, 17. november 2018. Læs hele anmeldelsen her

Lektørudtalelse

Stemningsfuld lille roman om forfatterlivet, der sætter mange tanker i gang. Elíassons sprog er minimalitsisk, og dog siger han så meget. Smuk læseoplevelse. (...) Anbefales varmt.

Vurderet af Cæcilie Hjorth Pedersen