Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Den litterære kattekalender 2019

Den litterære kattekalender 2019

Nina Toudal Jessen: Den litterære kattekalender 2019. Udgivet oktober 2018. 1. udgave. 1. oplag. 14 sider. Spiralbundet vægkalender i stort format. 150 kr. ISBN 978-87-7695-548-9.

Tilrettelagt af Anne Rohweder.

Udsolgt

For mange år siden beskrev forfatteren Sven Holm i en kronik i Politiken hvordan det er at skrive alene i et hus med en kat. Man er uforstyrret, men ikke ensom, for selv om kattens stolthed forbyder den at trænge sig på, så får den alligevel sneget sig til at hilse ved at stryge sig op ad forfatterens bukseben nogle gange i løbet af en arbejdsdag.

Så hvad er det med forfattere og katte? Overalt i litteraturen, den nye og ældre, den udenlandske og danske, dukker kattene op, kælne, mjavende og kamplystne. Har man først fået øje på dem, er de ikke til at overse.

Igen i år har historikeren Nina Toudal Jessen udvalgt en række litterære citater fra forfattere med blik for det dobbelte i forholdet mellem mennesket og katten. Og det er ikke gjort vilkårligt. Med bidrag af forfattere som Karl Ove Knausgård, Marguerite Duras, Asta Olivia Nordenhof, Yahya Hassan og Theis Ørntoft synes temaet at være autofiktive katte.

Citaterne følger kalenderens hovedpersoner, fjorten katte, der er udvalgt efter en open call-indkaldelse af kattefotografier blandt forlagets venner på Facebook.

Den litterære kattekalender 2019 er Danmarks eneste litterære vægkalender. Den er tilrettelagt af den typografiske mester, Anne Rohweder, og husker læsere og katteejere på kongefamiliens fødselsdage, tidspunkter for sol-op og sol-ned, månefaser, ugenumre, udvalgte FN-dage, danske nationaldage samt de tre store bogreligioners helligdage fra jul til ramadan og pesach.