Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Skamløse eventyr » Pressen skrev

Pressen skrev

Ublu eventyr fra 1800-tallet

Især de jyske egne dannede grundlag for Evald Tang Kristensen rejser, da han ikke følte sig hjemme i det østdanske almuemål, og hertil må man bare udbryde: Der har gemt sig mange slibrige fortællinger i de jyske afkroge! Nu er en række historier og eventyr, der tidligere har været frasorteret, nemlig udkommet på Forlaget Vandkunsten. (...)

[Skamløse eventyr] kan læses som et underholdende studie i den danske mundtlige fortælletradition. (...)

Det er desuden værd at bemærke, at knap halvdelen af de usømmelige eventyr er digtet af kvinder. Den halvdel er samtidig nogle af de allergroveste, der især cirkulerer om kønsorganer i alle afskygninger, og en kvinde, Ane Kirstine Olesdatter fra Horsens, står også bag en af de mere voldsomme fortællinger (...).

Anna Møller, Kristeligt Dagblad, 17. juli 2018, fire stjerner ud af seks

Fortællinger i blodet

"Fra 1867 og 50 år frem lykkedes det [Evald Tang Kristensen] at indsamle 2500 eventyrhistorier fra hele Danmark. Ingen i verden har samlet så mange historier som ham. Fx har vi kun 200 eventyr samlet af Brødrene Grimm," fortæller Annemarie Krarup. (...)

"Evald Tang Kristensens førstehåndsberetninger er helt uvurderlige - og hvor går du ellers hen og finder ud af, hvad folk talte om for 150 år siden?" spørger hun.

Annemarie Krarup, fortalt til Thomas Skov, Paperboy, 22. maj 2018

Skamløse E. Tang Kristensen

Annemarie Krarup [...] har begået en bog, hvori hun genfortæller E. Tang Kristensens råmateriale – og det er ikke kedelig læsning.

[...]

Tang Kristensen tog det alvorligt at nedfælde fortællinger, viser, myter med mere så autentisk som muligt. Derfor er der en ligefrem og jordnær tone over hans materiale, hvor platte ord og udtryk ikke blev censureret bort, og dermed fremstår væsentligt forskelligt fra tidens mere borgerlige litteratur.

Annemarie Krarup er gået til materialet i Tang Kristensens ånd, så her bliver sagt både pis og røv og endnu mere af samme skuffe.

Man føler sig nedsænket i en tidslomme i den jyske fortid, hvor tingene blev kaldt ved deres rette navn, og bornertheden jaget langt ud på heden.

Kurt H. Jørgensen, Herning Folkeblad, september 2019

Lektørudtalelse

Denne fine samling af småfrække eventyr giver et pudsigt indblik i datidens erotiske fortællinger. (...) De smukke, farverige illustrationer tilfører fortællingerne ekstra liv. En rigtig fin udgivelse.

Vurderet af Merete Trap