Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Outside. Udvalgte tekster » Pressen skrev

Pressen skrev

"Allerede tidligt i mit liv var det for sent"

Marguerite Duras levede et liv så dramatisk, at man skulle tro, det var en knaldroman. Den franske forfatterindes egne tekster er beåndede, smukke og brutale.

(…) der er andre grunde til hendes berømmelse end blot de skandaløse og spektakulære. Det opdager man, når man tager den lille, æstetiske bog fra Vandkunstens Forlag op i hænderne. Forlaget har fået oversat en håndfuld af Duras essays og artikler fra aviserne, og allerede i første tekst, "Algierens blomster", fra 1957, fanges man af hendes åbenlyse skrivetalent, når hun poetisk og råt får præsenteret et næsten bibelsk sceneri hvor lovens brutalitet møder menneskelig godhed. (…)

Det er brutale sager, der er på bordet i teksterne, og det at skrive gælder tydeligt liv eller død for forfatteren. Det kræver et umenneskeligt mod at krænge fortiden og sandheden ud på overfladen; og det gjorde Duras, hun holdt ikke noget tilbage (…)

"Outside" er både for Duras-elskere og for nye læsere, der hér kan få et kig ind i værkstedet hos en kompromisløs skribent, der lang tid før autofiktionen og Knausgård kom til, blottede sig og hverken skånede sig selv eller sine nærmeste.

Iben Tandgaard, Kristeligt Dagblad, 8. januar 2018, 5 af 6 stjerner

Marguerite Duras til husbehov

Dybsindig tågesnak og smægtende portrætkunst. Spredt, men rammende fægtning i Duras-tekster.

Papiret er silkeglat, formatet absolut to go og teksterne af en længde, der gør, at man kan nå igennem en eller måske to i løbet af døgnets lille stille stund.

Lise Gardsdal, Politiken, 16. december 2017, 5 af 6 hjerter

Boggaver til feinschmeckere

De er måske ikke for alle, men står man og mangler en boggave til en ven, en veninde eller et familiemedlem, der er kræsen og har smag for det, der ligger lidt fra litteraturens hovedvej, er det godt at lede hos de små forlag, der utrætteligt, i al stilfærdighed og udelukkende drevet af kærligheden til litteraturen, udgiver vidunderlige bøger. (…)

Der er da også stadig bud efter den afdøde franske forfatter, der har mange fans, ikke mindst blandt yngre forfattere, og hun viser også klassen i dette tekstudvalg fra aviser, magasiner, pladeomslag, og hvad har vi. Og Duras skriver så ufattelig godt, at hun kunne skrive om puddelhunde og give det poetisk schwung og gravitas. (…)

Duras kan simpelthen ikke skrive dårligt.

Jeppe Krogsgaard Christensen, Berlingske, 23. december 2017

Tre store forfattere

Marguerite Duras, der vandt berømmelse som manuskriptforfatter til filmen Hiroshima, min elskede, offentliggjorde i en periode på over 30 år en række tekster i aviser og magasiner. Outside (220 sider, 200 kroner) rummer et udvalg af disse tekster, avisartikler, kronikker, interviews med mere, skrevet mellem 1957 og 1992.

E. Watz, Lolland-Falsters Folketidende, 23. december 2017

Lektørudtalelse

Samling med flere interessante artikler. I de bedste møder man Duras som en moralsk engageret betragter, der kerer sig om udsatte børn og går i brechen for illegale invandrere. Andre tekster åbner for en dybere forståelse af forfatterskabet. Med et flot, iøjnefaldende omslag.

Vurderet af Thomas Ry Andersen