Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Hjembragt. 1767-2017. 250 år efter Carsten Niebuhrs Arabiske Rejse » Pressen skrev

Pressen skrev

Kom helt tæt på Carsten Niebuhrs fund

Ny bog med flotte fotos og underholdende essays af fagfolk fortæller den virkelige historie om rejsen. Rejsen til de bibelske lande! Rejsen til de legendariske byer med gader fulde af mælk og honning! (…)

Anne Haslund Hansens bog består af 14 essays af den forståelige og umiddelbart medrivende slags. Fotografierne af Torben Eskerod bringer læseren overordentligt tæt på de hjembragte effekter og giver sikkert mange læsere smag for nærmere studier ved selvsyn. Historierne har både fugleperspektivet om stormagten Danmarks mest ambitiøse forskningsrejse i enevældens tid og spændende indblikke i de vigtige bipersoner rundt om rejsen. Plus selve det historiske perspektiv: Hvorfor virker Carsten Niebuhrs rejse først rigtig dragende på os nu? Skyldes det Thorkild Hansens roman fra 1962 eller måske karikaturtegningerne af en vis profet i 2006? »Hjembragt 1767-2017« inviterer danske læsere ind i en verden, andre måtte rejse ud for og dø for - og som gjorde os alle klogere.

Søren Schauser, Berlingske, 22. december 2017

Den arabiske rejse

Nu er den gamle rejse igen blevet vakt til live i en ny bog. Museumsinspektør og seniorforsker Anne Haslund Hansen og fotograf Torben Eskerod har skabt et stort værk om samlingerne fra Den Arabiske Rejse 1761-1767. Fotografierne ledsages af en række artikler, som viser, hvor bredt funderet og ambitiøs rejsen var, og hvor omfattende viden der blev produceret undervejs.

Kristeligt Dagblad, 30. december 2017

Videnskabelige skatte

Hjembragt 1767-2017 er en glimrende udgivelse om Carsten Niebuhrs rejse (...)

(…) da de virkelig var lærde og velskrivende, er det blevet en udmærket bog, som tilmed omfatter flere snese ganske enestående fotografier ved Torben Eskerod af genstande, skrifter og væsener, som ekspeditionen hjembragte. (...)

Et fantastisk eksempel på, hvordan disse nordiske herrer [på ekspeditionen] lærte at klare sig undervejs, er naturhistorikeren Peter Forsskåls samling af fisk, Fiskeherbariet. I stedet for bare at tegne de mærkelige fisk, han så ved Det Røde Hav, fandt han på at presse og tørre dem, som man gjorde med planter; deraf navnet »herbariet«. I det varme og tørre klima blev de flækkede og fladmaste fisk til de mest perfekte studieeksemplarer; det er vildt imponerende at se alle detaljerne på bogens fotografier. (...)

Interessen for Niebuhr vokser i disse år, også uden for Danmark; Den Arabiske Rejse var enestående. Dét var den ikke kun for sine resultater, men også fordi den hverken var bevæbnet med missionærer eller skydevåben. Der var ingen, der skulle undertvinges eller forbedres derude. Rejsens mål var nøjagtig viden; Niebuhr kortlagde som den første Nildeltaet, Suezgolfen, Det Røde Hav, Yemen, Oman, Den Persiske Golf og Shatt al-Arab. (...)

Anne Knudsen, Weekendavisen, 26. januar 2018.

Den arabiske rejses skattekiste

Fotografierne bærer flot, men også springende bog om hjembragte ting fra landmåleren Carsten Niebuhrs syv år lange arabiske rejse. (…)

En flot bog med mange mærkværdigheder.

Carsten Bach-Nielsen, Kristeligt Dagblad, 17. februar 2018, 4 stjerner ud af 6

Et åbent sind

»Det har været en ambition for mig at vise, at Den Arabiske Rejse var et internationalt projekt. Det, jeg gerne ville med sammensætningen af forfattere, var både at få flere faglige perspektiver, men også et aldersspænd - der er ældre koryfæer, men også den yngre Mirjam Hähnle, der er ved at skrive sin ph. d., er med.« (...)

»Niebuhr brugte genstanden, når den skulle fortælle om noget, han havde oplevet, den skulle illustrere noget. Under rejsen samlede han egentlig ikke genstande, han samlede kilder. Og han var sjov i den forstand. Omkring de egyptiske mumier så beskrev han det jo bare i en enkelt sætning; at de købte dem, at det var dødbesværligt at få dem ud af Alexandria, fordi sømændene ikke ville sejle med dem.«

Anne Haslund Hansen interviewet af Thomas Linder Kamure Thomsen, Jyllands-Posten, 24. februar 2018

Nyt værk om Carsten Niebuhr

For 250 år siden vendte landmåleren Carsten Niebuhr hjem til København. En ny udgivelse, baseret på fotografen Torben Eskerods værker ledsaget af en række artikler, viser, hvor vidtfavnende og ambitiøs Niebuhrs historiske rejse egentlig var med de omfattende mængder ny viden, som etableret undervejs.

Ditte Blædel, Danes, #1 2018

Anmeldelse af Hjembragt

På samme måde som bogens smukke billeder dokumenterer oplysningstidens hektiske indsamlingsiver, udgør teksterne i Hjembragt. 1767-2017. 250 år efter Carsten Niebuhrs Arabiske Rejse et raritetskabinet af betragtninger, der stimulerer interessen for hele ekspeditionsøkologien. Jeg anbefaler varmt bogen til alle med et sofabord og hengemte fantasier om Indiana Jones.

Katrine Frøkjær Baunvig, Religionsvidenskabeligt Tidsskrift SDU, #68 2018

Lektørudtalelse

Bogen er fremragende formidling. De enkelte artikler er velskrevne og vedkommende. De omkring 150 fotos er samlet i tre grupper, og de er alle af en fremragende kvalitet. Hver og et er en udstilling i sig selv. Hjembragt er en ubeskriveligt lækker bog. Trykkekvalitet, layout og billeder er det bedste, som suveræne Vandkunsten kan præstere, og de eksemplarer der ender i privateje, vil jævnligt blive taget frem og aet.

Vurderet af Jørgen Bartholdy, 12. marts 2018