Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Kvinden bag masken » Pressen skrev

Pressen skrev

Indsigtsfulde og billedstærke noveller

Franske Sidonie-Gabrielle Colettes historier om hår, mord og monstrøse hænder viser skrøbeligheden i de nære relationer. (…)

Nogle gange skal der næsten ingenting til, før billedet af den anden ændrer sig så meget, at relationen er ødelagt for altid.

Den slags skelsættende erfaringer er omdrejningspunktet for de bedste af franske Sidonie-Gabrielle Colettes noveller. (…)

Gennem psykologisk indsigt og velvalgte detaljer lykkes det Colette at portrættere karakterernes hidtidige liv, den rystende begivenhed og dens konsekvenser i løbet af blot fem-syv sider. (…)

Colette praktiserer en mildt ornamenteret prosa, som er vældig stemningsskabende, og som passer godt til de ofte temmelig krukkede personer. Hendes interesse for særlige mennesketyper - både de velkendte og de mere aparte - udtrykkes i præcise billeder og beskrivelser (…) Samme billedstyrke findes i naturbeskrivelserne (…)

Bogen indeholder desuden et fint efterord, hvor oversætter Annette David både redegør for Colettes position i samtidens litterære og kulturelle landskab og fortæller historien om hendes begivenhedsrige og mildt sagt modsætningsfyldte liv.

Martin Bastkjær, Information, 30. december 2017

KVINDEN BAG MASKEN - 22 NOVELLER

I sine korte, stramt komponerede fortællinger om ulykkelige ægtefolk, forsmåede elskere og pludselige dødsfald udforsker Sidonie-Gabrille Colette (1873-1954) hele det menneskelige følelsesspektrum og giver læseren et smugkig ind i sine hovedpersoners fascinerende – og ofte tragiske – liv. (...)

Med sit knivskarpe sprog dissekerer Colette således de sociale koder og forventninger, som styrer vores nære relationer, vel at mærke uden at dømme eller moralisere, men med antydninger og observationer, som lader læseren tænke med og drage sine egne konklusioner. Spillet mellem det sagte og det usagte beherskes til perfektion i Colettes på én gang både sanselige og afmålte prosa (her i Annette Davids fine oversættelse), og selvom den verden, som hendes figurer færdes i, er en anden end vores, taler Colettes udforskning af de roller, vi alle spiller og de masker, vi alle bærer, i høj grad ind i en nutidig sammenhæng.

Søren Feldtfos Thomsen, Litteratursiden

Lektørudtalelse

Colette er antydningens mester og disse noveller om kærlighed, utroskab og jalousi er som små hemmeligheder, man kan gå på opdagelse i. (...)

Der antydes meget i disse noveller og det holder læseren fanget. Nogle fungerer bedre end andre, men generelt er det interessante og man sidder tilbage med en undren eller et lille smil på læben over en overraskende slutning.

Vurderet af Anette Brinkløv Liebmann

Tre store forfattere

Den nobelprisnominerede franske forfatter Sidonie-Gabrielle Colette, der døde i 1954, var i sin samtid beundret som en fremragende mesterfortæller og stilist.

Det kom blandt andet til udtryk i hendes noveller.

Nu kan man genlæse nogle af de bedste i samlingen "Kvinden bag masken" (…), som nu foreligger i nyoversættelse.

Lolland-Falsters Folketidende, 23. december 2017